Metro

Published on oktober 12th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Op naar Siddeburen

Lieve makelaars uit Amsterdam,

Het is vast niet gemakkelijk om in jullie suède veterschoenen te staan. Huizen in Amsterdam zijn op dit moment zó populair dat er bijna geen woningen meer over zijn om te verkopen. Weg kostwinning! Jullie zijn zo wanhopig dat jullie lukraak Amsterdammers bellen om te vragen of ze alsjeblieft niet ergens anders willen wonen. Ik hoorde zelfs dat jullie bereid zijn tipgeld te betalen. “Hoi, met Mike. Ik ving op dat mijn buurvrouw graag wat rustiger wil wonen. Ik kan de muziek de komende wel een tandje harder zetten. Wat schuift dat?”

Ik zou bijna medelijden met jullie krijgen. Bijna, want jullie hebben het vuurtje onder de oververhitte woningmarkt in Amsterdam zelf flink opgestookt. Met massabezichtigingen waarbij geïnteresseerden nog dezelfde dag een bod moeten uitbrengen. Of jullie pikken de pareltjes er alvast uit voor jullie klanten voordat ze op Funda verschijnen. Geen wonder dat woningzoekers nu rollebollend over straat gaan voor iedere garagebox die er in Mokum op de markt komt.

Ik heb een tip voor jullie: stap in je Audi A3 Cabriolet en trek Nederland in. En stop dan niet in Haarlem of Leiden. Nee, trek een paar goede laarzen aan en begeef je naar het Groningse platteland. Of daal af naar de krochten van stedelijk Limburg. De kloof is enorm: in de minder populaire gebieden staat het te koop-bordje bij een vijfde van de woningen drie jaar of meer in de tuin. Werk genoeg dus voor makelaars die nu in Amsterdam duimen zitten te draaien.

Ik geef toe: het vergt wat meer creativiteit om een portiekflat in Heerlen of een boerderij in Siddeburen te verkopen dan een appartement in de Pijp. Maar hallo, jullie zijn professionele verkopers, toch? Verzin iets met veel vierkante meters voor je geld. Of ga een keer kijken wat er in Siddeburen te beleven is. Creëer een buzz: wonen in de provincie is cool!

Ik heb alvast wat voorwerk voor jullie gedaan: in het Groningse Siddeburen staan op dit moment 53 woningen te koop. Een vrijstaand huis heb je er al vanaf 170.000 euro. In Amsterdam betaal je dat voor een studio van 25 vierkante meter in de Indische buurt. En wat zo leuk is, Siddeburen heeft net een nieuw winkelcentrum met een Albert Heijn. In het dorp zit bovendien een bouwmarkt, meerdere restaurants en een sportschool.

Ik hoor jullie denken: leuk hoor, maar jij wil daar zelf toch ook niet wonen. Dat is misschien wel waar. Ik heb vorig jaar net een huis gekocht op de ook al redelijk overspannen Rotterdamse woningmarkt. Maar ik had dan ook geen makelaar die me vertelde wat ik in Siddeburen allemaal voor mijn geld kon krijgen. Dus lieve makelaars, overtuig me maar!

Liefs, Irene

Op naar Siddeburen


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑