Metro

Published on november 23rd, 2016 | by Irene van den Berg

0

Ontkennen maar!

Ik hoop dat je mijn columns een beetje te pruimen vindt. Want je moet ze nog minimaal dertig jaar lezen voordat ik met pensioen ga. Schrijven maakt me blij, dus ik vind het helemaal niet zo erg als het grote nietsdoen wat later begint. Dat we langer moeten werken, komt bovendien voort uit iets heel positiefs: we lopen langer op deze aardbol rond. Logisch dat we die extra levensjaren zelf moeten financieren.
Behalve als je in het parallelle universum van 50PLUS leeft. De partij voor de ouderen zegt niet dat werkende jongeren er dan maar voor op moeten draaien. Nee, ze trekken gewoon in twijfel dat we zo oud worden als het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend. Veel gemakkelijker. Dat doen ze ook met de calculatie van het CBS dat ouderen rijker zijn dan ooit. Volgens Henk Krol is er met die cijfers gesjoemeld.
De 50PLUS-leider heeft goed naar de verkiezingen in de VS gekeken. Het ontkennen van feiten die je niet uitkomen, heeft Trump tot een kunst verheven. Zoals: klimaatverandering is een verzinsel van de Chinezen. Omdat wellicht niet iedere politicus zo creatief is, geef ik andere partijen even een voorzet. Geen dank, lieve politici!
Voor D66: Ontken de Brexit. De Britten stappen helemaal niet uit de EU. Dat referendum was gewoon een staaltje Britse humor. Natuurlijk willen ze die goed geoliede Europese machine niet verlaten. Leve Europa!
Voor de PVV: Ontken de 21e eeuw. Als we écht zouden willen, kunnen we zo weer terug naar de jaren vijftig. De 21e eeuw is een verzinsel van linkse intellectuelen. Het volk bepaalt zelf wel in welke eeuw het wil leven.
Voor de SP: Ontken uitkeringsfraude. Oplichting is voorbehouden aan grote graaiers. Hoe zijn ze anders rijk geworden? Wie zo arm is dat hij een uitkering ontvangt, gaat de boel écht niet flessen. Integendeel, alle uitkeringstrekkers willen juist dolgraag aan het werk.
Voor de VVD: Ontken klimaatverandering. Met een verstandig milieubeleid win je de verkiezingen niet, zo bleek al in de VS. Dus jullie antwoord op lange files is nog meer wegen. Uit onderzoek blijkt dat asfalteren niets oplost. Maar die resultaten kunnen jullie dan ook meteen weer ontkennen.
Voor DENK: Ontken de blanke man. Ik geeft toe dat dit een uitdaging is; het zijn er ook zoveel. Maar laten we eerlijk zijn: DENK heeft weinig op met de blanke man. Al is dat totaal niet racistisch bedoeld, natuurlijk.
‘Ik heb nog niet voor iedere Nederlandse partij die aan de verkiezingen meedoet een mooie ontkenning bedacht. Ik wil namelijk niet al mijn kruit in één column verschieten.’ Tenzij 50PLUS aan de macht komt, heb ik er nog zeker zo’n 1559 te gaan.
Ontkennen maar!


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑