Metro

Published on maart 4th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Natte sokken

Ingeklemd tussen twee andere fietsers kan ik de enorme plas niet meer ontwijken. En dus zit er maar één ding op: knieën optrekken, er dwars doorheen fietsen en hopen op droge voeten. Tevergeefs.

Als ik met kleddernatte schoenen verder fiets, schiet me te binnen dat op 18 maart de waterschapsverkiezingen zijn. Het waterschap zou voor droge voeten moeten zorgen, toch? Misschien toch maar naar de stembus over een paar weken. Want blijkbaar heeft iedereen de vorige keer gestemd op de Natte Sokken Partij.

Als opwarmertje voor de waterschapsverkiezingen becijferde Rijksuniversiteit Groningen hoeveel waterschapsbelasting we betalen. En ja hoor, we zijn de afgelopen zes jaar fors meer gaan dokken. De rekening ligt voor Nederlanders met een eigen huis dit jaar rond de 320 euro.

Ik begrijp best dat ik moet meebetalen om het land droog en het water schoon te houden. Maar waarom wordt een deel van mijn belastinggeld uitgegeven aan zinloze waterschapsverkiezingen? Gemeenten en provincies gaan over ruimtelijke ordening. En soms, zoals bij het versterken van de dijken, trekt Den Haag aan de touwtjes. Het waterschap voert die besluiten alleen maar uit. Ik wil niet meebetalen aanverkiezingen voor een orgaan dat bijna niets mag beslissen.Bovendien, wat valt er te kiezen? Breekt een VVD-dijk minder snel door dan de PvdA-variant?   Ik stel dan ook een alternatieve stemwijzer voor de waterschapsverkiezingen voor:

1) Ik haat natte sokken​​​ ​​​ja/nee
2) Ik drink graag schoon water​​ ​​​ja/nee
3) Ik wil niet dat mijn straat onder water komt te staan​​ ja/nee
4) Ik wil niet dat mijn huis onder water komt te staan ​​ja/nee
5) Ik betaal liever niet te veel waterschapsbelasting​ ​ja/nee
6) Ik ben voor een schoon milieu​​​​ ja/nee
7) Ik wil niet dat de dijken doorbreken​​​ ​ja/nee
8) Ik vind het prettig als mijn rioolwater wordt gezuiverd​​ ja/nee
9) Ik ben tegen illegale lozingen die het water verontreinigen​ ja/nee
10) Ik hou niet van overstromingen​​​ ​ja/nee

Tel het aantal ja’s bij elkaar op. Combineer de uitslagvervolgens met het weerbericht. Heb je 10 ja’s en is de kans op neerslag meer dan 50 procent: blijf dan lekker huis. Zo voorkom je dat je natte sokken krijgt om droge voeten te houden.

Natte sokken


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑