Metro

Published on november 26th, 2013 | by Irene van den Berg

0

Mooi goedkoop genieten

Wie weinig geld heeft, hoeft zeker niet thuis te blijven. Vijf tips voor een betaalbare en tegelijkertijd fantastische vakantie.

Zullen we dit jaar maar wat dichter bij huis blijven? Als weinig geld te besteden heeft, gaat je er al snel vanuit dat je moet inboeten op vakantieplezier. Minder lang, minder ver of minder comfortabel. Maar deze tips laten zien dat dat helemaal niet nodig is.

1) Ruil je huis
Huizenruil is dé vakantietrend van dit moment. Wie zijn huis ruilt, heeft de accommodatie alvast voor nop. Er wordt heel wat leuks aangeboden op huizenruilsites: een hippe studio op Manhattan of schattig boerderijtje in de Ardennen. Natuurlijk moet je wel vakantiegangers vinden die op hun beurt geïnteresseerd zijn in jouw stulpje. Wie een kans wil wagen, kan onder meer terecht bij: HomeLink, Huizenruil en Intervac. Je betaalt wel lidmaatschapsgeld: meestal tussen 50 en 100 euro per jaar.

2) Pas op een huis
Liever geen onbekenden in je huis? Ga dan oppassen. Sommige vakantiegangers zoeken een oppas voor hun dieren of vinden het fijn dat hun huis bewoond blijft uit angst voor inbraak. Er zijn verschillende bemiddelingsbureaus die huizenoppassers zoeken. Homewatchers en Residence Care, die zich richten op eigenaren van villa’s en buitenhuizen, werken alleen met oudere echtparen die uitgebreid worden gescreend. Maar bemiddelaars Voor-elkaar.net en Holidaylink.com screenen niet vooraf.

3) Doe mee aan een veiling
3 seconden, 2 seconden, 1 seconde, raak! Een driedaagse stedentrip naar Parijs voor 150 euro! Alleen het meedoen aan een reisveiling laat de adrenaline al door je aderen stromen. Reisveilingen zijn online veilingen van reizen en trips, zoals Vakantieveiling.nl en Prijsbieden.nl. En net als bij een echte veiling gaat de reis naar de hoogste bieder. Maar wie handig biedt, kan toch flink besparen. Twee tips: bied nooit eerder dan tien minuten voor het einde van een veiling en bied nooit je maximumprijs in één keer.

4) Ga werken
Werken als skileraar in Oostenrijk of animator op een camping in Frankrijk? Wie voor langere tijd op reis wil, kan overwegen werk en plezier te combineren. Op de site Wereldwerk.eu worden vakantiebanen in het buitenland aangeboden. Ook is er vrijwilligerswerk te vinden in allerlei tropische oorden. Vaak worden de reiskosten en accommodatie wel voor je betaald: een bijzondere manier om kennis te maken met landen als Peru of Ghana. Travel Active organiseert onder meer dergelijke reizen.

5) Pak de fiets
Het goedkoopste vervoermiddel is de fiets: je bespaart immers op tickets en brandstof. En het is nog avontuurlijk ook. Zorg wel dat je goed materiaal bezit en je er conditioneel voorbereid bent op een fietsvakantie. Neem een tent mee en bivakeer ’s avonds op een rondtrekkersplaats. Er zijn landen waar zelf je vrij mag kamperen in de natuur, zoals in Zweden, Noorwegen en sommige delen van Zwitserland. Geen kampeerliefhebber? Overnacht dan bij een gastadres van Stichting Vrienden op de Fiets. Te vinden door heel Europa maar ook in de Verenigde Staten en Suriname. Kosten: 19 euro, inclusief ontbijt.

Geld special Metro


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑