Metro

Published on januari 7th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Makelaar is (g)een vak

‘Weet je waar jij eens een stukkie over zou moeten schrijven? Over dat alles tegenwoordig zo duur is. Daar lees ik nou nooit iets over.’ Ik weet hoe het voelt om een ‘tip’ te krijgen van iemand die geen kaas heeft gegeten van jouw vak. Toch ga ik me nu ook bemoeien met een ander metier. Ik heb in de kerstvakantie met mijn lief een aantal huizen bezichtigd. Ik had verwacht dat makelaars als kwispelende puppy’s op ons, serieuze kijkers, af zouden komen. Maar wat deden ze ontzettend blasé!

Makelaar: ‘Goedemiddag, ik ben Piet van X Makelaars. Staan jullie hier al lang?’
Wij: ‘Mwah, zo’n vijf minuten.’
Makelaar: ‘Dan gaan we snel naar binnen. Dit is de hal en daar de living. – een penetrante natte hondengeur dringt onze neus binnen – Mooi, hè?’
Wij: ‘Wat is er met dat raam aan de hand?’
Makelaar: Daar zit vocht achter. Maar voor 500 euro zet je er zo een nieuwe in. Dan gaan we naar boven. Kijk, hier zit de wc. Daar de badkamer. Denk om het afstapje.’
Wij: ‘Zit er ook vloerwarming in de badkamer?’
Makelaar: Uh, ik kijk even in verkoopfolder. Ja, volgens mij wel. Dan nu naar de slaapkamers.’
Wij: ‘Hé wat leuk, daar ligt een speeltuintje.’
Makelaar: ‘Ja, dit is een kindvriendelijke wijk. Nou, dat was het. Mailen jullie nog wat je ervan vond?’

Zo had het moeten gaan:
Makelaar: ‘Welkom, ik ben Piet van X Makelaars. Komen jullie van ver?
Wij: ‘Nee, we wonen nu in het centrum.’
Makelaar: ‘Waarom kijken jullie in deze wijk?’
Wij: ‘We willen een ruimer huis vanwege ons dochtertje.’
Makelaar: ‘Dan is deze buurt echt iets voor jullie. Hierachter ligt een speeltuintje. En wat vinden jullie van de woonkamer?’ – Denkt: gelukkig heb ik van tevoren nog even gevraagd om alles open te zetten tegen die vieze hondenlucht –
Wij: ‘Wat is er met dat raam aan de hand?’
Makelaar: ‘Daar zit vocht achter. Ik vraag aan de eigenaren of ze er voor de overdracht een nieuwe ruit inzetten. Dan nu naar de badkamer mét vloerverwarming. En drie slaapkamers, is dat voldoende?’
Wij: ‘Ja, drie is prima.’
Makelaar: ‘Hebben jullie alles gezien? Ik bel jullie nog om te vragen wat jullie ervan vonden. En mag ik jullie benaderen als ik andere huizen in portefeuille krijg die aan jullie wensen voldoen?’

Na een rijtje ongeïnteresseerde makelaars vind ik het ineens niet meer zo gek dat er zo weinig huizen worden verkocht. En makelaars die vinden dat ik ongelijk heb: ik daag jullie uit om er een leuk stukkie over te schrijven.

Makelaar is (g)een vak


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑