Metro

Published on mei 6th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Lieve Zalando-man

Waar ben je? Ik maak me grote zorgen om je. In de nieuwste televisiereclame kom jij helemaal niet voor. Lieke showt flirterig allerlei outfitjes aan haar kleine buurjongen. Maar wie die stapels nieuwe kleding bij haar heeft bezorgd, met pijn in de rug en blaren op de voeten, blijft schimmig. Was jij dat, of werk je er inmiddels niet meer?

Eigenlijk ben ik bang dat je bent ingestort. Zo dun, bleek en fragiel als je lijkt, vraag ik me af of je de werkdruk bij Zalando wel aankan. In mijn boze dromen lig jij uitgemergeld en eenzaam te bibberen in je bedje. En kijkt Lieke niet naar je om, omdat jij haar geliefde pakketjes niet meer bezorgt.

Mijn angst werd onlangs gevoed door een Duitse documentaire van een journalist die onder een schuilnaam meeliep als picker in het magazijn van Zalando in Erfurt. In no-time kreeg ze gezondheidsproblemen. Van de hoge prestatiedruk en doordat ze vele kilometers per dag moest lopen om de pakketjes samen te stellen. Ze had een stappenteller meegesmokkeld en op drukke dagen bleek ze maar liefst 27 kilometer af te leggen. Als je in het magazijn al zoveel loopt, dan leg je als bezorger dagelijks zeker een marathon af, vrees ik. Ik weet trouwens niet of je me nog kent. Want ik moet bekennen dat ik je ook wel eens heb laten opdraven. Slechts één keer, maar toch. Verblind door de grote keus en de lage prijzen. Ik weet niet of het een excuus is maar ik had toen nog geen benul van de omstandigheden waarin jij werkt.

En misschien ook een troost: ik ben ervoor gestraft. Zalando achtervolgt me sindsdien met mails en irritante internetreclames. Stoppen met bestellen is niet voldoende. Ik heb me daarom afgemeld voor alle nieuwsbrieven en met mezelf afgesproken nooit, maar dan ook nooit, meer de Zalando-site te bezoeken.

Helaas is Zalando niet de enige kledingwebshop die het niet zo nauw neemt met arbeidsomstandigheden. Op de site van Schone Kleren lees je andere ontluisterende verhalen over. Waar kun je tegenwoordig nog wel met een goed gevoel kleding bestellen?

Voor mij dus voorlopig geen bezorgers met pakketjes aan de deur. Ik vraag je daarom voor mijn eigen gemoedrust, lieve Zalando-man: laat iets van je horen. Als het maar niet zo’n irritante schreeuw is.

Lieve Zalando-man


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑