Metro

Published on mei 24th, 2017 | by Irene van den Berg

0

Lieve Mark, laat alle VVD-collegae deze enquête doen

Dat partijvoorzitter Henry Keizer uiteindelijk het veld zou ruimen, is geen verrassing. Maar dat Rutte nog steeds achter zijn zakkenvullende partijgenoot blijft staan, vind ik opvallend. De MinPres verklaart zijn rotsvaste vertrouwen in zijn buddie als volgt: “Ik heb geen enkele aanwijzing om te twijfelen over zijn lezing van de feiten.” Maar Mark, wat is die lezing dan? Want vast staat dat Keizer een dubbele pet droeg bij de zakendeal waarbij hij voor een prikkie een groot crematiebedrijf in handen kreeg. Of heeft Keizer je alternatieve feiten voorgespiegeld?

Het is niet de eerste keer dat een VVD’er een scheve schaats rijdt. Zo kwam de VVD vorig jaar met maar liefst 15 integriteitsschandalen in het nieuws. Ter vergelijking, het CDA met 4 en de PvdA met 3. Ik zou bijna gaan denken dat VVD’ers er wat andere normen en waarden op na houden. Dat Rutte nogal laconiek doet een schimmige zakendeal doet waarbij Keizer zowel de koper als verkoper is, versterkt die gedachte alleen maar. Ik raadde Keizer in een vorige column al aan een integriteitstestje te doen. Maar, lieve Mark, misschien is het toch slim om alle VVD-bestuurders even aan een enquête te onderwerpen. Ik heb alvast een paar vragen bedacht.

Er moeten foto’s komen van het nieuwe gemeentehuis. Jij bent burgemeester. En je dochter is fotograaf en zit te springen om werk. Wat doe je?

A Je schakelt zelf je dochter in.
B Je vraagt aan de communicatieafdeling om je dochter in te schakelen.
C Je vertelt je dochter dat ze de communicatieafdeling maar eens moet benaderen.
D Je laat de communicatieafdeling de foto’s regelen en bemoeit je er verder niet mee.

Je wordt de nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat. Je hebt voor tienduizenden euro’s aandelen van wegenbouwer BAM. Wat doe je?

A Je doet een vreugdedansje.
B Je zet de aandelen vlug op naam van je partner
C Je verkoopt de aandelen, maar tipt je familie dat ze BAM moeten gaan kopen. Jij kan het weten.
D Je verkoopt de aandelen.

Je bent staatssecretaris. De aantrekkelijke stagiaire van persvoorlichting vraagt of je een keer met haar uit eten wil. Wat doe je?

A Je zegt ja en vertelt niets aan je vrouw
B Je nodigt de stagiaire voor een romantisch diner bij jou thuis.
C Je zegt ja en neemt jezelf voor niets met haar te beginnen voordat haar stage is afgelopen.
D Je zegt nee.

Oplossing: Het goede antwoord is drie keer D. Alle andere opties zijn dus fout. Dus niet D en ook een beetje B. Of ik zou eigenlijk D moeten doen maar A is ook niet zo erg. Of nog erger: ik zeg tegen iedereen dat ik D doe maar achter de schermen doe ik C. En dat de MinPres dan zegt: “Ik heb geen enkele aanwijzing om te twijfelen over zijn lezing van de feiten.”

Lieve Mark, laat alle VVD-collegae deze enquête doen


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑