Metro

Published on januari 20th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Leuk, belasting betalen!

Beste Eric, ik wil graag namens ons allemaal uitstel van belasting aanvragen. In navolging van de Zwitsers. Ik las vorige week namelijk een bijzonder berichtje. Al verbaasde het jou als staatssecretaris van Financiën wellicht niet. Het Zwitserse kanton Zug vraagt inwoners om zo laat mogelijk belasting te betalen. De Zugse belastingdienst wil pas geld ontvangen als de dienst het ook meteen weer kan uitgeven. Ik vond het een fantastisch voorbeeld.

Ik weet wel dat de Zwitsers in een bijzondere situatie zitten. Ze hebben daar een negatieve rente. De Zwitserse frank is zo sterk dat de centrale bank daar de rente onder nul heeft gebracht. Dit om te voorkomen dat Zwitserse bedrijven niet meer kunnen concurreren. En dus heeft de fiscus daar liever geen grote bedragen op de rekening staan. De Nederlandse Belastingdienst heeft dat probleem natuurlijk (nog) niet. Al ligt hier de rente ook akelig dicht bij de nul.

Maar het gaat me eigenlijk niet zo om de cijfertjes. Meer om het idee dat de fiscus pas mijn belastinggeld krijgt op het moment dat er direct een bestemming voor is. Dat moet jou wel aanspreken, toch? Want belastinggeld verdelen dat ‘over’ is, is niet echt jouw sterkste kant. Dat bleek vorig jaar wel toen er een belastingmeevallertje van 5 miljard verdeeld moest worden. Het kostte heel wat bloed, zweet en tranen om daar een doel voor te vinden.

Later overmaken is dus een slimme zet. En het lijkt me ook handig als ik mijn geld linea recta overmaak naar de bestemming. Bijvoorbeeld direct naar VolkerWessels, met als onderwerp ‘Aanleg A4’. Ik voorspel dat belasting betalen dan veel meer voldoening geeft. Ik weet zeker dat ik anders over die A4 scheur, als ik er direct zelf aan mee heb betaald.

Steek je een paar jaar lang je belastingcenten in een bleeder als de Fyra, dan is dat wel weer extra zuur. Maar voor Den Haag is het een goede stok achter de deur om dergelijke brokkenmakerij te voorkomen. Nu snoepen jullie toch gewoon een beetje van de grote pot af. Maar dan moet minister X aan meneer Pietsersen uit Waddinxveen gaan uitleggen waarom hij al drie jaar voor Jan Joker zijn geld in die hogesnelheidstrein heeft gestopt.

En om het nog persoonlijker te maken, zou ik ook graag een klein ‘vrij besteedbaar bedrag’ zien. Je mag bijvoorbeeld 5 procent van je belastingcenten naar eigen inzicht overmaken, als het maar het algemeen belang dient. Stel, je moet jaren de kas van VolkerWessels spekken. Dan is het prettig om als tegenhanger een bedrag op de rekening van Natuurmonumenten te kunnen zetten.

Ik zie het helemaal zitten. Ik krijg zo bijna zin om belasting te gaan betalen. Laat dat uitstel bij nader inzien maar zitten! Groeten, Irene

Leuk, belasting betalen!


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑