Metro

Published on januari 11th, 2017 | by Irene van den Berg

0

Lesje bitcoins voor beginners

De koers van de bitcoin ging vorige week keihard onderuit, na maandenlang in de lift te hebben gezeten. Betekent dat dat je de bitcoin links moet laten liggen als je geen master in de informatica hebt? Een lesje bitcoins voor dummies.

Wat is een bitcoin?
De bitcoin is een digitale munt. Elke munt is een stukje code. Je kan bitcoins online versturen zonder dat ze langs een bank of tussenpersoon gaan. Dat heeft een aantal voordelen: je kunt er wereldwijd mee betalen en bitcoins zijn altijd toegankelijk. Terwijl een bank of overheidsinstelling je wél de toegang tot je eigen geld kan ontzeggen – denk aan Cyprus – . Een ander voordeel is de snelheid van betalen; in een paar seconden zijn je bitcoins aan de andere kant van de wereld. De bitcoin is in Nederland geen erkende valuta, in Duitsland wel.

Klinkt goed, maar wat kan ik ermee?
Allereerst kun je ermee betalen. Het aantal bedrijven dat bitcoins accepteert, is niet zo groot. Maar groeit wel gestaag. Een bekende Nederlandse website die bitcoins accepteert, is Thuisbezorgd.nl. De bitcoins wordt niet alleen geaccepteerd door om webshops, maar ook door sommige fysieke winkels en horecazaken.
Daarnaast kun je speculeren met bitcoins. Er bestaan allerlei online wisselkantoren waar je Bitcoins kan kopen of verkopen voor dollars, euro’s en andere valuta. Je kunt dus gokken op koerswinst. Dat is overigens wel behoorlijk risicovol: de koers van de bitcoin schommelt sterk. De gerenommeerde zakenkrant Financial Times vergelijkt de bitcoin zelfs met een piramidespel. Het heeft namelijk een constante toestroom van nieuwe gebruikers nodig om de prijs omhoog te krijgen.
Hoe risicovol beleggen in de bitcoins is, bleek afgelopen week. De koers van de bitcoin gierde toen achteruit. In een paar uur tijd werd de digitale munt bijna 20 procent minder waard. Maar als je naar de langere termijn kijkt, doet de bitcoin het goed. De laatste dagen ligt de koers net onder 900 dollar. Een stuk lager dan die piek boven de 1.100 dollar, maar nog altijd twee keer zo hoog als in de eerste dagen van 2016. Op nog langere termijn is de groei helemaal spectaculair. In 2014 stond de munt bijvoorbeeld nog op 460 dollar.

Oké, en hoe kom ik eraan?
Je kunt dus naar een online wisselkantoor gaan. Let wel: op deze wisselkantoren is geen toezicht. Bekende wisselkantoren zijn Bitonic en BTC direct. Je kunt hier gewoon met iDeal bitcoins aanschaffen. Je Bitcoins worden opgeslagen in je digitale portemonnee op je computer of mobiele telefoon. Als je je Bitcoins weer terug wil wisselen kun je dat ook online doen. Een andere manier om aan bitcoins te komen, is om ze zelf te gaan delven.

Pardon, delven?
Bitcoins kunnen, net als goud, worden gedolven. Dit wordt gedaan door het inzetten van de rekenkracht van computers. Wanneer de software een complexe rekensom oplost, dan krijgt de eigenaar een aantal bitcoins. Er zijn inmiddels diverse groepen actief op internet waar mensen samen kunnen zoeken naar het elektronische geld. Deze ingewikkelde techniek maakt dat de bitcoin nog steeds voor fijnproevers is: wiskundigen, computerdeskundigen en mensen die het vertrouwen in gangbare valuta als de euro en dollar verloren hebben. En helaas ook onder criminelen, omdat de transacties buiten de gewone banken om gebeuren.

Gaat de bitcoin de euro vervangen?
Dat kans is klein dat de bitcoin op korte termijn de euro gaat vervangen. Zo zijn de grote koersschommelingen een enorme belemmering. Wil je de euro omzeilen, dan zou je ook je salaris in bitcoins moeten krijgen. Maar dat werkt niet als de waarde iedere maand verschilt.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑