Metro

Published on september 14th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Lelijkheid

Lieve creabea’s,

Ik wil het even met jullie over Apple hebben. Net als jullie dacht ik ooit dat het technologiebedrijf de wereld mooier maakte. Apple bracht kleur en fris wit in een wereld vol grauw grijs. En ronde vormen in plaats van hoekigheid. Apple stond voor stijlvolle techniek voor klanten die schoonheid waarderen. Jullie dus, lieve kunstenaars, ontwerpers en architecten. Jullie waren bereid fors neer te leggen om een vuist te maken tegen kantoorlelijkheid. Eerst die lelijke pc’s eruit, daarna de systeemplafonds en goedkope vloertegels en tot slot de mannen in slecht vallende C&A-pakken.

Ik schrijf in de verleden tijd omdat ik hoop dat de schellen jullie inmiddels van de ogen zijn gevallen. Apple lijkt in niets meer op het kleine computerbedrijf dat in 1984 opstond tegen de machtige reus IBM. Ik zeg het als late dertiger niet graag, maar Apple is in 32 jaar oerlelijk geworden. Ik bedoel niet haar producten – al bleek uit de presentie van de iPhone 7 vorige week dat de magie er wel een beetje af is – maar het hart van het bedrijf. Want echte lelijkheid zit van binnen.

De inborst van Apple is lelijker dan elk desolaat en winderig bedrijventerrein in Nederland. En dan doel ik nog niet eens op dat vervelende monopolistische karaktertrekje. Waarom wil Apple geen Flash op de iPhone of iPad? En wat is dat voor onzin dat Google Maps en YouTube plots niet meer standaard op de iPhone stonden?

Het hondslelijke karakter van Apple zie je pas echt terug in het hebzuchtige belastingbeleid van het bedrijf. Apple betaalde slechts 1,9 procent belasting over de 36,9 miljard dollar winst die het bedrijf buiten de VS maakte. En dat is nog veel voor een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld. In 2014 wist het bedrijf zijn belastingdruk tot een schamele 0,005 procent te beperken. Ter vergelijking: het tarief voor het klootjesvolk is in Nederland in de laagste belastingschijf nog altijd 36,55 procent.

Ons kikkerlandje speelt trouwens geen fraaie rol in de belastingontwijking van het miljardenbedrijf. Apple gebruikt de ‘Double Irish with a Dutch Sandwich’-route. De inkomsten gaan dan van Ierland naar Nederland en vervolgens via Bermuda terug naar Ierland. Ik weet het, Apple is niet het enige grote bedrijf dat zonder scrupules belasting ‘ontwijkt’. Concurrent Microsoft ligt onder vuur vanwege tientallen miljarden die het – belastingvrij – heeft gestald in onder andere Bermuda.

Lieve creatievelingen, ik verwacht dan ook niet dat jullie je koopgedrag aanpassen. Dat doe ik ook niet. Ik weet namelijk ook niet meer welk groot bedrijf zich vandaag de dag wel nog wel moreel opstelt. Maar willen jullie alsje, alsje, alsjeblieft stoppen met dat gedweep met Apple. En je weer lekker links opstellen ten opzichte een partij die zoveel geld verdient. Want zoveel lelijkheid zou pijn moeten doen aan jullie esthetisch getrainde ogen. Bedankt alvast! Liefs, Irene

Lelijkheid


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑