Metro

Published on oktober 22nd, 2014 | by Irene van den Berg

0

Leegstaand huis, toch renteaftrek

Wie een nieuw huis heeft gekocht, maar zijn oude niet kwijt kan, mag drie jaar lang de hypotheekrente voor beide woningen aftrekken. Deze crisismaatregel wordt permanent beleid.

Een schrikbeeld voor iedere woningverkoper: het nieuwe huis is al opgeleverd maar het oude nog niet verkocht. Omdat huizen in deze tijd soms lang te koop staan, worstelen sommige woningbezitters jarenlang met dubbele lasten. Hoe zit het dan met de hypotheekrenteaftrek?

In principe mag je de hypotheekrente van één woning aftrekken voor de inkomstenbelasting. Namelijk van het huis waarin je woont. Maar voor huizenbezitters die ongewild dubbele lasten hebben, maakt Den Haag een uitzondering. Zij mogen de hypotheekrente voor beide woningen aftrekken voor maximaal drie jaar na het kalenderjaar waarin ze uit hun oude woning trekken. Dus wie op 1 maart 2014 verhuisde heeft nog tot 31 december 2017 dubbele renteaftrek.

Ook als je tijdelijk nog even in je oude huis blijft wonen, heb je recht op hypotheekrenteaftrek voor beide woningen. Voorwaarde is dat je wel binnen drie jaar na het kalenderjaar van aankoop in je nieuwe stulpje gaat wonen.

De zogeheten verhuisregeling zou vanaf 2015 worden beperkt tot twee jaar maar dat gaat niet door. “Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de verruimde verhuisregeling ook in 2015 en daarna van kracht blijft. In feite is het daarmee geen crisismaatregel meer, maar staand beleid”, verklaart woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. De Eerste en Tweede Kamer moeten hier eind 2014 nog hun goedkeuring aan geven.

Let op: wanneer je je leegstaande huis verhuurt voor wat extra inkomsten, heb je geen recht op dubbele aftrek. Maar zodra de verhuur eindigt, mag je wel weer de rente voor allebei de woningen tijdelijk in mindering brengen op je inkomen. Dit wordt de verhuurregeling genoemd. Ook deze blijft volgend jaar van kracht mits de kabinetsplannen op dit punt ongewijzigd worden aangenomen. “Wij zijn blij dat het kabinet het herstel van de woningmarkt steunt, door enkele belangrijke maatregelen te verlengen of permanent te maken”, aldus André de La Porte.

Wel wordt de hypotheekrenteaftrek wordt per 1 januari verder verlaagd: van 51,5 procent in 2014 naar 51 procent in 2015. Dit raakt dus alleen huiseigenaren die met hun inkomen in de hoogste belastingschijf vallen. Het maximale aftrekpercentage daalt elk jaar met een half procent tot 38 procent in 2041.

Waarom verkoopt een leegstaand huis moeilijk?
– Een leeg huis straalt minder sfeer uit.
– Het is voor potentiële kopers moeilijker voor te stellen dat dit hun thuis wordt.
– Het is voor potentiële kopers lastig om te zien wat ze met een ruimte kunnen.
– Lege kamers lijken kleiner.
– Kijkers gaan er sneller van uit dat hun meubels niet in de kamer passen.
– Oneffenheden, zoals een vlek op het behang of een beschadiging van het parket, vallen sneller op.

Leegstaand huis, toch renteaftrek


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑