Metro

Published on november 18th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Karakterfoutje

Ik weet wat ik wil hebben en wat ik mezelf kan veroorloven. Ik laat niet over me heen lopen maar denk tegelijkertijd ook aan anderen. Ik ben goed in evenwicht en gelukkig met de dingen die ik heb. Ho ho, stop niet met lezen. Ik snap dat je geen zin hebt in een column waarin ik mezelf eens lekker op de borst loop te kloppen. Maar dit heb ik niet zelf verzonnen. Dit is de uitslag van mijn ‘Schaal van Hebzucht’.

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek bleek vorige week dat de ene beroepsgroep meer door hebzucht wordt gedreven dan de andere. Zo zijn makelaars, bankiers en verkopers hebberiger dan kinderjuffen. Dat ligt misschien erg voor de hand maar bijvoorbeeld ook hoogleraren blijken bovenmatig materialistisch te zijn. Dus besloot ik mezelf aan een testje te onderwerpen. Hoe hebzuchtig is een journalist? (Benieuwd hoe jij scoort? Test jezelf op www.edgie.nl/hebzuchtschaal)

Ik was wel in mijn nopjes met mijn ‘gemiddelde’ uitslag. Extreme hebberigheid is een irritante eigenschap voor een journalist. Rijk worden in de journalistiek is namelijk lastig, tenzij je Matthijs van Nieuwkerk heet. Maar hoe erg is het als onze bankiers en makelaars wél altijd maar meer willen? Best problematisch, als je ander wetenschappelijk onderzoek erbij pakt. Hebzucht lijdt namelijk tot impulsief en risicovol gedrag. Bovendien zijn hebberige mensen minder empathisch.

Ter verdediging van de bankiers: ze zijn niet de enige beroepsgroep met een karakterfoutje. Ik vrees dat veel journalisten hoog zouden scoren op de ‘Schaal van ijdelheid’. Nu kan ik mezelf voorhouden dat ik anders ben, maar ik sta wel wekelijks in meerdere bladen met mijn hoofd op de foto. Ander voorbeeld: ik vermoed dat politici en managers hoge punten zouden behalen op de ‘Schaal van machtswellust’. En waarschijnlijk kan ik wel paar wetenschappers vinden die beweren dat zowel ijdelheid als machtswellust leiden tot impulsief en risicovol gedrag.

Moet je als consument iets met de wetenschap dat veel bankiers en verkopers grote hebberds zijn? Jazeker, je moet op je hoede zijn. Nog altijd gaan teveel consumenten er blindelings vanuit dat de bank of makelaar in hun belang handelt. Besef dat je hypotheekadviseur niet alleen jouw geld maar soms ook zijn eigen bonus voor ogen heeft. Net als de politicus die meer aan zijn eigen carrière denkt dan aan het burgerbelang.

En besef tot slot dat deze waarschuwing komt van een journalist die er misschien wel belang bij heeft dat jij bedrijfsleven en overheid een beetje wantrouwt. Zodat er vraag blijft naar onafhankelijke journalistieke artikelen. En dan het liefst met mijn naam en foto erbij.

Karakterfoutje


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑