Metro

Published on februari 10th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Je reis annuleren vanwege zikavirus

Een reis gepland naar een land waar het Zika-virus heerst? Als je niet zwanger bent, dan draai je zelf op voor de kosten wanneer je wil cancelen.

Met een reis naar Mexico, Venezuela of Suriname in het vooruitzicht, kunnen al die berichten over het Zika-virus behoorlijk verontrustend zijn. Het is dan goed om te bedenken dat de meeste volwassenen gelukkig niet heel erg ziek worden van het virus. In Zuid-Amerika kun je via muggen veel ernstigere infecties oplopen, zoals malaria of knokkelkoorts.
Ben je zwanger, dan heb je meer reden voor zorg. Wanneer een zwangere vrouw het virus oploopt, bestaat het risico op geboorteafwijkingen bij de baby. Het RIVM raadt zwangere vrouwen dan ook af naar gebieden te gaan waar het Zika-virus heerst.
Maar dat betekent níet dat de kosten voor het cancelen zijn gedekt. Het Zika-virus valt onder vrijwel geen enkele annuleringsverzekering, ook niet als je zwanger bent. Een annuleringsverzekering  biedt dekking als je je reis wil cancelen door bijvoorbeeld een ernstige ziekte, overlijden van naaste familie of werkloosheid. “Maar angst, hoewel zeer begrijpelijk, is geen goede reden om te annuleren”, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Voor zwangere vrouwen is er in sommige gevallen wel een uitweg. Zij kunnen meestal kosteloos via hun annuleringsverzekering cancelen als zij pas na het boeken van de reis erachter zijn gekomen dat ze zwanger zijn.
Bij het Zika-virus is meestal geen behandeling nodig. Maar mocht je toch naar een dokter of ziekenhuis willen gaan, dan vallen die kosten onder je basis zorgverzekering, tegen de in Nederland geldende tarieven. Wil je je vakantie afbreken vanwege verschijnselen die bij het Zika-virus passen, dan werken reisverzekeringen daar meestal wel aan mee. Mits je zwanger bent. “Bij mij zijn twee gevallen bekend van vrouwen die koorts kregen in een land waar het virus heerst. Die zijn beiden op kosten van reisverzekering naar Nederland gekomen”, aldus Buis.
Maak je je zorgen over het Zika-virus, dan kun je ook kijken of er iets met je touroperator te regelen valt. TUI laat bijvoorbeeld weten dat ze coulant omgaan met zwangere vrouwen, die niet meer willen reizen naar een land waar het virus heerst. Zijn kunnen kosteloos een gelijkwaardige reis naar een andere bestemming boeken. Ook sommige luchtvaartmaatschappijen geven zwangere passagiers de gelegenheid om hun ticket om te boeken of hun geld terug te vragen. KLM kijkt per geval of het ticket kan worden omgeboekt.
Je bent wel afhankelijk van de coulance van je reisorganisatie. Er geldt namelijk geen negatief reisadvies voor de Zika-gebieden. Bij een negatief reisadvies kun je de reis wel kosteloos annuleren, omboeken of uitstellen via je reisorganisatie.

Wat is het Zika-virus?
Het Zika-virus heerst in zeker 27 landen, voornamelijk in Midden- en Zuid-Amerika. Het virus wordt overgebracht door muggenbeten. Vaak merk je níet eens dat je hebt. Sommige geïnfecteerden krijgen griepachtige verschijnselen krijgen, met koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De klachten gaan meestal na een paar dagen tot een week vanzelf weer over. Voor zwangere vrouwen is het virus echter wel gevaarlijk. Deskundigen vermoeden dat het virus hersenschade bij ongeboren kinderen kan veroorzaken.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑