Metro

Published on april 29th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Hoe verdien je geld met crowdfunding?

Crowdfunding is een laagdrempelige manier van beleggen. Zo word je succesvol crowdfunder.

Een hersluitbaar condoom, sportschoenen met gekleurde lichtjes of een zuiptrui waarin je allerlei accessoires voor een avondje doorzakken kunt opbergen. Zomaar wat projecten waar je als particulier in had kunnen beleggen. Bij crowdfunding halen bedrijven online geld op bij een grote groep beleggers, zonder tussenkomst van de bank. Interessant voor start-ups, maar ook voor particulieren die zoeken naar lucratieve investeringen. Hierbij de 4 geboden van succesvol crowdfunden.

1) Wees reëel over de opbrengsten
Niet ieder project is een goudmijn. Soms krijg je geen geld maar een andere tegenprestatie terug voor je investering, zoals het product waarin je belegt. Of een bedrijf vraagt om alleen om een donatie en je beloning is ‘een goed gevoel’. Gaat het je om de harde pegels, zoek dan naar projecten waarbij je aandelen krijgt in het bedrijf. Of leen geld uit zodat je er een aardige rente over kunt ontvangen. Een mengvorm bestaat ook. Daarbij verstrek je eerst een lening die je later kunt omzetten in aandelen.

2) Investeer alleen geld dat je kan missen
Crowdfunden is een vorm van beleggen. Dat betekent dat je risico loopt. Een project kan mislukken en in het ergste geval sta je als belegger met lege handen. Begin daarom altijd met een klein bedrag. En beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.

3) Doe je huiswerk
Soms is het lastig om aan informatie te komen over het bedrijf waarin je belegt. Bij beursgenoteerde bedrijven is veel kennis beschikbaar. Maar dat geldt niet voor een start-up. Wil je wat meer weten over het bedrijf waarin je investeert, of de ondernemers die erachter zitten, zul je zelf actief moeten speuren naar achtergrond informatie. Verdiep je ook crowdfundingconstructie en het platform. Welke garantie biedt het bedrijf of het platform voor de terugbetaling van je uitgeleende geld of ingelegde vermogen? Malafide crowdfundingsplatform zitten niet te wachten op toezicht van de Autoriteit Financiele Markten. Controleer dus ook altijd even, via de website van de AFM,  of een platform onder toezicht staat.

4) Spreid je risico’s
Boze tongen beweren dat veel crowdfunding-ondernemers eerst afgewezen door de bank zijn. Zij menen dat dan ook dat crowdfunding heel riskant is. Of ze nu gelijk hebben of niet: het is bij beleggen meestal niet verstandig om op één paard te wedden. Dus verdeel je geld over verschillende projecten.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑