Metro

Published on juni 17th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Help bagage kwijt! Wie gaat er dokken?

Elke dag raken er op luchthavens 90.000 stuks bagage kwijt, waarvan er dertig nooit meer terug worden gevonden. Wie draait er op voor de schade?

De blauwe backpackrugzak, het zwarte zakenkoffertje en het grote hutkoffer vol met stickers. Je hebt ze al tig keer voorbij zien komen op de bagageband. Maar jouw koffer zit er maar niet tussen. Na een half uur wachten, besef je dat er iets mis is gegaan met jouw spullen. Daar sta je dan, op vakantie, zonder bagage. Gelukkig kun je via de luchtvaartmaatschappij wel een compensatie krijgen. Maar kijk ook of je reisverzekering de bagage dekt, want die vergoeding is vaak royaler.

Meld eerst bij de luchthaven dat je koffer is vermist. Iedere luchthaven heeft een balie voor vermiste bagage. Daar moet je een PIR-formulier invullen. PIR staat voor Property Irregularity Report. Hiermee kan de luchtvaartmaatschappij op zoek gaan naar jouw zoekgeraakte bagage. Bewaar de bagagesticker op je ticket goed, want die bewijst dat je je bagage hebt ingecheckt. Vraag ook altijd om een kopie van je PIR-formulier.

Soms krijg je aan de balie via je luchtvaartmaatschappij direct een kleine vergoeding om wat spulletjes aan te schaffen, zoals toiletartikelen, schoon ondergoed en wellicht een T-shirt of korte broek. Bij andere luchtvaartmaatschappijen moet je de bonnen bewaren en kun je pas achteraf declareren. In de meeste gevallen is zo’n tegemoetkoming genoeg. 85 procent van de kwijtgeraakte bagage is binnen 48 uur terecht. Meestal wordt die kosteloos op je vakantiebestemming afgeleverd.

Is je bagage langer kwijt, of is ie zelfs helemaal foetsie, neem dan contact op met je reisverzekering. Je bagage is meestal standaard tegen een maximumbedrag verzekerd via je reisverzekering. Wel kunnen sommige waardevolle spullen, zoals dure fotoapparatuur, buiten de verzekering vallen. Het voordeel van een reisverzekering, als je die hebt, is dat deze vaak meer vergoedt dan de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Die kijken voor de vergoeding naar de bagage in kilo’s en niet naar de inhoud van je zoekgeraakte koffer.

Heb je geen reisverzekering die de schade vergoedt, stel dan je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie aansprakelijk. De luchtvaarmaatschappij moet betalen wanneer je alleen een vliegticket hebt gekocht. Heb je een complete vakantie geboekt, dan kan je de schade verhalen op de reisorganisatie. Op Consuwijzer.nl staan voorbeeldbrieven voor het claimen van de schade van kwijtgeraakte bagage. Komen jullie er niet uit? Leg dan je klacht voor aan de Geschillencommissie Reizen. Dat kan alleen als de reisorganisatie lid is van de ANVR. Anders rest alleen een stap naar de rechter.

Tips
Zo maak je de kans op verlies zo klein mogelijk:
1) Verwijder oude labels van vorige vliegreizen.
2) Bevestig een naamlabel aan je koffer met daarop het adres van bestemming.
3) Doe in je koffer een papier met je huisadres (Vaak wordt afgeraden om een label aan je koffer te hangen waarop duidelijk je huisadres te zien is. Criminelen kunnen dan zien dat je huis leeg staat)
4) Koop een felgekleurde koffer of plak er een opvallende sticker om te voorkomen dat iemand anders per ongeluk je bagage meeneemt

Help bagage kwijt! Wie gaat er dokken?


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑