Metro

Published on september 23rd, 2015 | by Irene van den Berg

0

Halve wereld

Beste Oranjes,

Brutale mensen hebben de halve wereld, verzuchtte mijn moeder vroeger vaak. De niet-brutale de andere helft, dacht ik dan. Dus dat maakt geen verschil. Maar zo naïef ben ik niet meer. Jullie zijn voor mij het vleesgeworden voorbeeld dat leven zonder scrupules je heel ver brengt. Graag wil ik jullie daarom even om advies vragen.

Het gaat over het akkefietje dat financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro een nevenfunctie in een van jullie stichtingen verborgen hield. Een beetje dom, want ABN werd dit jaar al door De Nederlandsche Bank op de vingers werd getikt omdat topbestuurders schimmig deden over hun schnabbels. Maar goed, dat is vooral Kees zijn probleem.

Vervelender voor jullie was dat er daardoor afgelopen week ineens weer aandacht was voor de Stichting Bewind, waar de CFO stiekem bestuurslid van is. Deze stichting helpt jullie onder meer om erfenissen af te wikkelen. Ik weet hoe het werkt: jullie laten de crème de la crème van de Nederlandse financieel experts onderzoeken hoe jullie bij een erfenis de belasting kunnen ontduiken. Uh sorry, ontwijken. Want het is allemaal legaal.

Het is duidelijk dat jullie Oranjes niet van blauwe enveloppen houden. Sterker nog, jullie zijn bereid om allerlei ingewikkelde constructies op te tuigen om te voorkomen dat jullie centen naar de Nederlandse belastingbetaler terugvloeien. Zo parkeerde prinses Christina de erfenis van haar ouders bij een administratiekantoor op het belastingparadijs Guernsey. Slimme zet, hebben daar veel knappe koppen op zitten broeden?

Terug naar mijn vraag. Wees niet bang, ik kom niet voor fiscaal advies. Als eenvoudige zzp’er valt er voor mij bar weinig weg te sluizen. Ik kan een lunch met mijn lief misschien stiekem aftrekken als zakelijk etentje, maar daar blijft het wel bij. Nee, ik ben eigenlijk gewoon benieuwd hoe jullie dit moreel voor jezelf verantwoorden. Daar kan ik misschien nog iets van leren.

Ik besef dat dit ontzettend braaf klinkt. Maar ik zou verwachten dat jullie Oranjes een goed voorbeeld willen geven, als belangrijkste familie van Nederland. Als hoeders van dit land. En dus gewoon netjes belasting betalen, zoals het klootjesvolk. Jullie salaris wordt bovendien opgehoest door ons belastingbetalers. Nogal schaamteloos om van dat geld een stichting op te richten die onderzoekt of jullie je poen niet beter op de Kaaimaneilanden kunnen onderbrengen.

Terwijl ik dit schrijf, voel ik mezelf steeds kleiner worden omdat het zo waanzinnig naïef klinkt. Jullie hebben de hele riedel al zo vaak gehoord en het interesseert jullie toch niets. Ik besef ineens dat de niet-brutale mensen dan wel de helft van de wereld hebben. Maar wel de mindere helft. De helft zonder landgoederen, luxe vakantiehuizen, dure juwelen en supersnelle speedboten. Eén troost, op onze helft is het een stuk gezelliger.

Liefs, Irene

Halve wereld


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑