Metro

Published on maart 9th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Graai uit de snoeppot

“Lieve kindertjes, ik heb hier een grote pot snoep. Jullie mogen maximaal vier snoepjes opeten. Gemiddeld. Dus als één van jullie er vijf opsnoept, dan mag een ander kindje er maar drie pakken. Helder? Oja, en ik zal niemand straffen als jullie je er niet aan houden.” Ik hoef geen pedagogisch experiment te doen om te weten hoe dit afloopt. Alle kindertjes graaien er lustig op los en hopen dat een ander wat minder gretig is. En aan het einde van de dag is de hele snoeppot leeg.

Nu naar de grote-mensen-wereld. Minister Plasterk: “lieve gemeentes, jullie mogen het ozb-tarief met maximaal 1,57 procent verhogen. Gemiddeld. Dus als Wageningen haar ozb-tarief met 15 procent verhoogt, dan moeten negen andere gemeenten de belasting bevriezen. Helder? Oja, en ik zal niemand straffen als jullie je er niet aan houden” We weten nu al jaren hoe dit politieke experiment afloopt. Alle gemeentes graaien er lustig op los en hopen dat de ander wat minder gretig is. En aan het einde van de dag is de portemonnee van de burger leeg.

De Nederlandse huiseigenaar betaalt dit jaar maar liefst gemiddeld 288 euro aan ozb. Dat tikt dus lekker aan. En waarschijnlijk is dat volgend jaar weer meer. Want al vijf jaar hebben de gemeentes lak aan hun afspraken met de minister en verhogen ze er lustig op los. Er is geen reden waarom dat volgend jaar anders zou zijn. Middelvinger naar de minister, maar vooral naar hun eigen inwoners.

Er zijn twee oplossingen. Plasterk roept de gemeentes tot de orde en geeft de graaiers straf. Net als kleine kinderen die zich niet aan de regels houden. Ik weet zeker dat het werkt. Een fikse boete voor gemeentes die geld uit de portemonnees van hun inwoners roven, maakt in één keer korte metten met buitensporige verhogingen.

Optie twee: de gemeenteraden van de graaigemeentes komen uit hun winterslaap. Want waar zaten alle gemeenteraadsleden van het Limburgse Meerssen toen daar de ozb met meer dan 37 procent werd verhoogd? In de kroeg? En wie waren de raadsleden uit het Gelderse Duiven die het oké vonden dat de ozb daar in één jaar met bijna 28 procent is verhoogd? Niet meer op stemmen! Als de ozb verhogen de enige manier is om als gemeentebestuur je begroting nog rond te krijgen, dan is het tijd om te gaan moven.

Lieve raadsleden, de portemonnee van de jullie inwoners lijkt misschien een grote pot met snoep waar je naar hartelust in kunt grabbelen. Maar, in tegenstelling tot Plasterk, hebben wij wel een stok om mee te slaan: de verkiezingen. Jullie hebben nog twee jaar om te laten zien dat jullie ons niet de rekening presenteren van jullie eigen falen.

Graai uit de snoeppot


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑