Metro

Published on november 5th, 2013 | by Irene van den Berg

0

Gedwongen winkelnering

Oproepen die ik liever negeer: voor de periodieke controle bij de tandarts, voor elk bevolkingsonderzoek en die voor de Algemene Periodieke Keuring (APK). Elk jaar slaak ik een diepe zucht als de envelop van de RDW in de bus valt. Die laat ik het liefst zo lang mogelijk ongeopend op tafel liggen. Want de APK komt me nooit goed uit en kost altijd meer dan ik had gehoopt.

Natuurlijk is verkeersveiligheid een groot goed. Ik kom er ook liever niet pas achter dat de remblokken aan vervanging toe zijn als ik een noodstop moet maken. Toch is het vreemd dat de garage die de keuring uitvoert er alle belang bij heeft om de lijst met ‘noodzakelijke’ reparaties zo lang mogelijk te maken. Want dat levert werk op en brengt dus geld in het laatje. Dat noem ik nou een perverse prikkel.

Vorige week was het weer zover. Voor dag en dauw bracht ik mijn auto naar de keurmeester/monteur. ’s Middags kreeg ik een belletje:
‘Dag mevrouw, ik vrees dat de remblokken moeten worden vervangen.
–       ‘Is dat echt nodig?’
‘Tja, u moet het zelf weten. Maar anders komt ‘ie niet door de keuring.’
–       Wat gaat me dat kosten?
‘Weet ik nog niet precies. Toch maar doen?
–       Uh…Nou ja, vooruit dan maar.’
Waar nu ‘remblokken’ staat, stond vorig jaar ‘banden’ en het jaar daarvoor ‘schokdempers’.

Ik bel met de RDW. We hebben in Nederland een uniek systeem, krijg ik te horen. In Duitsland en België gaan onafhankelijke instanties over de keuring van auto’s. Nederland kiest voor gemak: als de auto niet in orde is, kan de monteur meteen aan de slag. Als ik opper dat daarmee ook de kans op misbruik ook toeneemt, raakt de RDW-medewerker hoorbaar geïrriteerd. De RDW houdt steekproeven om na te gaan of de keuringsgarages hun werk goed doen; drie procent van de keuringen wordt over gedaan. ‘Dat lijkt niet veel, maar is het wel’, bezweert hij nog.

Gelukkig is er een manier om deze gedwongen winkelnering te omzeilen. Je kunt de APK ook laten uitvoeren door een instantie die geen reparaties doet. Na weer een vette rekening ga ik dat de volgende keer eens proberen. Dan moet ik wel voorkomen dat die envelop van de RDW lang ongeopend op tafel blijft liggen. Want als blijkt dat zelfs onafhankelijke ogen iets aan te merken hebben op mijn bolide, moet ik natuurlijk wel nog tijd genoeg hebben voor de reparatie.

Gedwongen winkelnering


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑