Metro

Published on januari 28th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Gecondoleerd met je overlijden

Een vreemd bericht in mijn mailbox van mijn webhost: wij kregen een mail van notaris X dat mevrouw Irene van den Berg is overleden. “Graag ontvangen wij een kopie van de overlijdensakte en een KVK-uittreksel om dit te bevestigen.” Huh?! Welke gek geeft nu door aan mijn webhost dat ik dood ben? Na de eerste verbazing, bekruipt mij een akelig gevoel. Zou iemand een nare grap met mij willen uithalen? Of nog erger: probeert iemand bewust mijn gegevens te wissen? Mijn gedachten gaan terug naar de film The Net met Sandra Bullock, een thriller die dateert uit 1995. Bullock speelt een nerd die hele dagen achter de computer zit en vooral contact met de buitenwereld heeft via internet. Als ze geheime informatie onder ogen krijgt, wordt haar identiteit gewist. Een spannend verhaal, maar nogal een ver-van-mijn-bedshow halverwege de jaren negentig. Identiteitsdiefstal leek toen iets dat alleen it-freaks kon overkomen. Bijna twintig jaar later zijn zo’n twee miljoen Nederlanders ooit slachtoffer geweest van identiteitsfraude, zo lees ik op internet. Dat gaat vaak om financiële identiteitsfraude, zoals het skimmen van je bankpas. Maar ook het ontfutselen van gegevens via internet of het gebruik van je identiteit om een misdrijf te begaan zijn populair bij ID-dieven. De schade zou in de honderden miljoenen euro’s per jaar lopen. Ik bel mijn webhost voor meer uitleg: Ik heb een heel raar bericht van jullie gehad. Jullie willen een overlijdensakte van mij omdat ik overleden zou zijn.

“Hahaha. Nou, gecondoleerd met je overlijden dan maar.”

“Ja, bedankt. Maar hoe komen jullie daarbij? Verkeerde ‘Van den Berg’ misschien?”

“Zou kunnen. Mijn collega werd hierover gebeld. Geen idee.”

“Ik zou het fijn vinden als jullie dit zouden uitzoeken. Ik krijg er een beetje een akelig gevoel bij.”

Even later krijg ik een nogal cryptisch mailtje: “Wij waren er vanuit gegaan dat de mevrouw die wonend was op het door u gegeven adres, ook daadwerkelijk u was.” Uh…De kans is natuurlijk groter dat het om een stomme vergissing gaat dan om gesjoemel. Maar het maakt me weer bewust van mijn kwetsbaarheid. Gelukkig zijn er manieren om het risico op ID-fraude te beperken, zoals niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruiken en mijn bankpasjes, paspoort en rijbewijs netjes opbergen. Maar daarnaast roep ik bedrijven op identiteitsfraude niet als een lolletje te beschouwen. En voortaan even nadenken graag voordat je me vraagt mijn eigen overlijdensakte toe te sturen.

Gecondoleerd met je overlijden


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑