Published on mei 20th, 2015 | by Irene van den Berg
0Gaat hypotheekrente nu weer omhoog?
ING en Rabobank verhoogden vorige week de hypotheekrente. Opvallend, na jarenlange rentedalingen. Betekent dit dat de bodem is bereikt?
Waarom gaat de hypotheekrente nu omhoog?
De rente die ons land betaalt voor het lenen van geld, staatsrente genoemd, is vorige week flink gestegen. Hoewel er geen één-op-één verband bestaat, beweegt de hypotheekrente vaak mee met de staatsrente. Zo ook nu. Rabobankdochter Obvion en ING verhoogden de rente voor hypotheken met een rentevastperiode van 10 jaar met 0,2 procent. Een week daarvoor verhoogde Hypotrust haar rentetarieven. Het is aannemelijk dat meer banken volgen.
Zet die stijging door?
Dat is lastig te voorspellen. Feit is dat de hypotheekrente nu historisch laag is. Ter herinnering: huizenbezitters betaalden begin jaren tachtig meer dan 13 procent rente. Op dit moment kun je je rente tien jaar vastzetten tegen 2,15 procent. Het is aannemelijk dat die lage rente weer stijgt. De vraag is wanneer, en hoeveel. Rabobank voorspelde begin dit jaar al een forse verhoging. De bank verwacht dat hypotheken, naar Amerikaans voorbeeld, steeds vaker gefinancierd zullen worden door institutionele beleggers als pensioen- en beleggingsfondsen. De bank is dan slechts tussenpersoon. Volgens Rabobank willen bellegers meer marge waardoor de rente omhoog schiet.
Moet ik haast mijn maken met kopen van een huis?
Vanwege de lage rente en de gunstige huizenprijzen is het zeker aantrekkelijk om nu een huis te kopen. En er zijn meer redenen om haast te maken. Vanaf 1 juli gaat het maximale bedrag, dat je kunt lenen bij de bank, opnieuw verder omlaag. In de praktijk kun je dan ongeveer vijf procent minder lenen. Ook kom je vanaf dat moment niet meer in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als je meer dan 245.000 euro uitgeeft aan een woning. Dat bedrag ligt nu nog op 265.000 euro.
Is het slim om mijn hypotheek nog snel even over te sluiten, nu de bodem bereikt lijkt?
Nee, want oversluiten is duur. Het gaat immers ten koste van het rendement van de kredietverstrekker. Deze rekent daarom een boete voor misgelopen rente-inkomsten. Grofweg reken je zo’n tachtig procent van het renteverschil tussen de nieuwe en de huidige hypotheek in één keer af. Wie overstapt naar een andere kredietverstrekker, moet ook de kosten voor de notaris, taxatie en de afsluitprovisie betalen. Tel daar de advies- en administratiekosten bij op en je winst gaat in rook op.
Is er een alternatief?
Niet echt. Vaak wordt rentemiddeling als alternatief genoemd. In dat geval wordt de rente van de resterende rentevaste periode gemiddeld met de lagere rente van de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt dan niet in één keer een hoge boete maar de kosten worden over een langere periode uitgesmeerd. Ook rentemiddeling betaal je uiteindelijk dus gewoon uit eigen zak. Uit een onderzoek van Verenging Eigen Huis blijkt overigens dat veel banken rentemiddeling nog niet aanbieden.
Moet ik mijn rente vastzetten?
Statistisch gezien zijn huizenbezitters met een variabele rente op de lange duur goedkoper uit. Maar wie nu een nieuwe hypotheek afsluit, of aan het einde is van zijn rentevast periode, kan toch overwegen zijn rente voor langere tijd vast te zetten. Met de historisch lage rente van dit moment bestaat de kans dat je de statistieken verslaat.