Vrij Nederland

Published on januari 25th, 2023 | by Irene van den Berg

0

Douwe Egberts weet niet waar zijn ‘verantwoorde’ koffiebonen vandaan komen

JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, wil al zijn koffie in 2025 honderd procent ‘verantwoord’ inkopen. Maar het bedrijf heeft geen zicht op waar de bonen precies vandaan komen. “Koffie is koffie, toch?” 

 Door Irene van den Berg en Manon Stravens | 18 januari 2023

Verantwoord ingekocht betekent dat de teelt ervan bijdraagt aan ‘welzijn van de boeren, gelijkheid van mensen en duurzaamheid van het land’, schrijft Douwe Egberts op zijn website. Om zeker te weten dat de koffiebonen aan deze voorwaarde voldoen, moet JDE Peet’s wel weten waar de bonen vandaan komen. The Investigative Desk trok naar Indonesië om die ambities te onderzoeken en trof een lange en onoverzichtelijke koffieketen aan. Garanties over de herkomst van een koffieboon blijken niet realistisch. Boeren leven bovendien in onzekerheid omdat ze afhankelijk zijn van schommelende koffieprijzen en onbetrouwbare tussenhandelaren. Daar heeft de koffiebrander geen antwoord op.

Lees het volledige artikel op Vrij Nederland.

Tags: , ,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑