Metro

Published on december 8th, 2015 | by Irene van den Berg

0

Creatief met eenpitter

We gaan vandaag een zzp’er ombouwen tot werknemer. Dat is nog niet zo gemakkelijk, dus pak snel je gereedschap erbij. We gaan eerst een stevig keurslijf in elkaar timmeren en daarna drukken we de zzp’er erin. Maak je niet meteen zorgen als het keurslijf klaar is en de zzp’er er niet in lijkt te passen. Met wat hakken en zagen krijg je hem er uiteindelijk wel in. Succes allemaal!

We beginnen met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat wordt een van de pijlers van het keurslijf. Pak allemaal een beitel en een stuk steen, en hak de voorwaarden van de verzekering eruit. Ga maar snel aan de slag, want het is een enorme lap tekst. De voorwaarden kan iedereen trouwens overnemen van het bord. De kern is dat het een hele dure verzekering wordt, waar de zzp’er alleen een beroep op kan doen als hij bijna volledig arbeidsongeschikt is.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering bevestigen we vervolgens aan het verplichte pensioen. Veel zzp’ers zetten nu zelf geld apart, waardoor ze niet afhankelijk zijn van politiek gekrakeel of een pensioenfonds dat de zaken te rooskleurig voorstelt. Maar de opdracht is vandaag om een eenpitter te verbouwen tot loonslaaf. Dus, we vlechten eerst een ingewikkeld raamwerk van pensioenrechten in elkaar. Daar gieten we vervolgens een flinke laag beton overheen, zodat alles helemaal vaststaat.

Bewaar ook nog wat beton voor de modelovereenkomst. Dat geeft het keurslijf extra stevigheid. De zelfstandige kan met zo’n modelovereenkomst niet meer haar eigen voorwaarden opstellen, maar werkt volgens een vast contract. Net als een werknemer.

Nu komt het leuke onderdeel: we gaan slopen! De zelfstandigenaftrek moet kapot. Dat is niet moeilijk. Pak een sloophamer en maak er in één keer korte metten mee. Het kan zijn dat je wat protest hoort, maar met een paar goed oordopjes heb je daar geen last van. En mijn ervaring is dat het gepruttel dan snel verstomt.

Het keurslijf is nu gereed. Nu wordt het waarschijnlijk even aanpoten. Druk de zzp’er er langzaam maar ferm in. Hoe gemakkelijk dat gaat, hangt af van het type eenpitter dat je gebruikt. De schijnzelfstandige en de gedwongen freelancer laten zich eenvoudig omvormen. Maar heb je een succesvolle ondernemer of enthousiaste vrije vogel te pakken, dan is het slim om een hamer en eventueel een zaag te gebruiken.

En klaar is je werknemer! Doe dit trouwens alleen met zzp’ers waar je vanaf wil. Want zit de eenpitter eenmaal strak in het keurslijf, dan is het heel lastig om hem er weer uit te krijgen.

Creatief met eenpitter


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑