Metro

Published on april 5th, 2017 | by Irene van den Berg

0

Combineer ’t met groen

Ik wist het al van mijn olijfgroene muur en mintkleurige horloge: groen combineert fantastisch! Maar in Den Haag lopen ze altijd flink achter op de laatste trends. Daar ontdekken ze nu pas dat groen niet alleen matcht met links, maar wellicht ook met christelijk of rechts. Ik hoop zó dat er een klik is. Want ik kan me niet voorstellen dat het voortbestaan van onze planeet alleen op het verlanglijstje van de linkse kiezer staat.

Als het gaat over de spagaat tussen milieu en geld, denk ik altijd aan mijn eerste les economie op de middelbare school. De leraar besprak een van de belangrijkste begrippen van de economie: welvaart. En koppelde dat aan milieu. “We kunnen allemaal streven naar een grote auto en een vrijstaand huis. Maar als dat op een vuilnisbelt staat, dan leven we niet in welvaart.” Dat beeld van een prachtige villa op een vuilnishoop is me altijd bijgebleven.

Groen en rechts zouden geen tegenstelling moeten zijn. Mark Rutte, bedenker van Groen Rechts, is het daar mee eens. Al staat groen bij Rutte vooral voor geld verdienen met innovatie en schone energie. Het is dus een beetje onduidelijk of het hem nu gaat om de poen of het groen. Maar hé, als die twee hand in hand gaan, hoor je mij niet klagen. Rutte is wel tegen het belasten van vervuilers, want dat werkt niet. Gek, want de VVD vind prijsprikkels ineens wel effectief als er uitkeringstrekkers uit de bijstand moeten.

Groen en christelijk matchen, wordt wel een kluif. Vooral door de vele boeren in de achterban van het CDA die niet zitten te wachten op meer regels voor milieu en dierenwelzijn. Maar ik wil de christenen graag even herinneren aan hun zelfbedachte rentmeesterschap. Volgens jullie geloof heeft de mens de aarde in bruikleen van god. Ik denk niet dat onze Heer er echt blij van wordt dat wij zo’n zootje maken van zijn eigendom.

Oké, combineren met groen is best een uitdaging. Maar als VT Wonen het kan, waarom onze politici dan niet? Wat zou het mooi zijn als we in Nederland een trend zetten voor allerlei groene kabinetten over de hele wereld. Van groen sociaal tot groen liberaal. Zelfs groen populistisch is mogelijk. De opwarming van de aarde als gezamenlijke vijand. En een vuist tegen de tsunami van klimaatvluchtelingen die eraan komen.

Het gevaar van trends is dat ze weer overvliegen. Om echt up-to-date te blijven moet ik volgens de woonbladen een pot donkerblauwe latex op mijn olijfgroene wandje smeren. Hopelijk is dat geen voorbode voor een nieuwe stroming in de politiek. Daar wordt donkerblauw vaak geassocieerd met conservatieve partijen. Ach, gelukkig lopen ze in Den Haag nog mijlenver achter.

Combineer ’t met groen


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑