Metro

Published on oktober 7th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Blonds make more money

De kapper is een van de laatste dingen waar ik op bezuinig. Ik leg een paar keer per jaar een flinke zak duiten neer om drie uur lang in een kappersstoel te zitten en er een paar tinten blonder uit te komen. Dat is geen geldverspilling, maar een investering. Blonde vrouwen verdienen namelijk 7 procent meer dan brunettes, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En wij trouwen ook nog eens rijkere mannen.

Er bestaat een duidelijk verband tussen salaris en uiterlijk. Voor vrouwen geldt: hoe lichter je bent, des te meer je verdient. Voor mannen geldt daarentegen dat extra kilo’s juist meer opleveren. En bij de heren telt ook hun lengte mee. Hoe meer centimeters, des te hoger zijn inkomen.

Het verschil is niet flauw. Volgens een Amerikaanse econoom verdienen aantrekkelijke mannen totaal 230.000 dollar meer dan hun minder knappe collega’s. Dat zou te maken hebben met zelfvertrouwen. Mooie kinderen krijgen meer aandacht van ouders en leraren. Dit verhoogt hun gevoel van eigenwaarde, waardoor ze op lange termijn beter presteren.

Door dit zelfvertrouwen worden knappe mensen bovendien automatisch bekwamer ingeschat en komen ze gemakkelijk aan een baan. Mooi zijn loont steeds meer nu het alsmaar gebruikelijker wordt om bij sollicitatiebrieven je pasfoto bij te voegen. Werkgevers mogen trouwens officieel niet vragen om een foto. Maar je kunt beter zelf een professionele foto insturen dan dat je potentiële werkgever online de kiekjes van je uit de hand gelopen vrijgezellenfeestje vindt.

Waar komt die nadruk op uiterlijke schoonheid vandaan? Volgens mij is aantrekkelijkheid onderdeel van het pakket aan ‘softe eisen’ dat voor werkgevers steeds belangrijker wordt. De juiste opleiding is slechts een voorwaarde maar allang geen garantie meer op een goede baan. Het goede papiertje hebben er zoveel. En dus selecteren werkgevers steeds vaker op zelfvertrouwen, goede communicatieve vaardigheden en een prettig voorkomen.

Dat betekent niet dat iedereen direct naar de plastisch chirurg hoeft. Met de juiste kleding en make-up kun je jezelf al een professionele make-over geven. En blonderen dus.

Alhoewel het nog de vraag is of je er verstandig aan doet om direct met je hoofd in de waterstofperoxide te gaan hangen. Uit onderzoek van Garnier Nutrisse bleek een paar jaar geleden juist dat brunettes serieuzer worden en daardoor hogere functies krijgen. Wat nu? Ik vermoed dat een beetje haarkleurkeuzestress de haarverzorgingsmiddelenfabrikant niet zo slecht uitkomt. Ik blijf dus fijn nog even blond.

Blonds make more money


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑