Metro

Published on oktober 22nd, 2013 | by Irene van den Berg

0

Bezuinigen doet pijn

Problemen van anderen lijken vaak een stuk overzichtelijker dan die van jezelf. Televisieprogramma’s over financiële brokkenmakers zijn dan ook mijn guilty pleasure. In veel van zulke programma’s krijgen de stakkers een flinke schop onder hun kont. En dat is meestal hard nodig.

Het lijkt of steeds hetzelfde script wordt afgedraaid. Een stel zit tot over de oren in de schulden en heeft naar eigen zeggen geen idee waarom. “Ik vind het niet zo erg om zuinig aan te doen”, zegt de vrouw met bevende onderlip. “Nee, het gaat me om de kinderen. Ik wil niet dat ze iets tekort komen.”

Ze breekt en ook haar man pinkt een traantje weg. Ze willen er alles, écht álles, aan doen om hun financiën op orde te krijgen. Totdat blijkt wat dat offer is: de (tweede) auto moet de deur uit, de vrouw moet (meer) gaan werken of de geldverslindende hobby moet worden gestaakt. Dan komen de smoezen. Opnieuw worden de kinderen schaamteloos in de strijd gegooid. Want die vinden het altijd zo fijn als mama tussen de middag thuis is. Of hoe moeten ze naar school worden gebracht zonder auto? En zoonlief vindt het zo leuk dat papa schaalmodellen van dure auto’s verzamelt.

Verkeerde instelling: écht bezuinigen doet namelijk pijn. Nog maar een paar jaar geleden gaven bespaardeskundigen op tv huis-tuin-en-keuken tips van het kaliber ‘sla de wc-rol plat dan doe je er langer mee’ of ‘gebruik een theezakje meer dan één keer’. Anno 2013 zitten veel stellen zo diep in de problemen dat alleen hardcore bezuinigen nog helpt. En dat is niet leuk. Wie te weinig verdient om de vaste lasten te betalen, moet meer gaan werken. Kun je de auto niet betalen, dan moet ie deur uit.

Het is natuurlijk lekker gemakkelijk je te verkneukelen over de tekortkomingen van anderen. Maar zou het me zelf lukken om flink te bezuinigen als de nood aan de man is? De auto kan ik niet missen, want voor mijn werk moet ik nogal eens op plekken zijn waar geen openbaar vervoer komt. Besparen op vakantie? Maar ik heb die ontspanning hard nodig om mijn drukke werkweken vol te houden. Kennelijk heb ik – net als die stellen op tv – mijn smoezen wel klaar.

Toch denk ik dat het me zou lukken om van een beperkter budget rond te komen. Want er is iets waaraan ik nog een grotere hekel heb dan bezuinigen: schulden.

Bezuinigen doet pijn


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑