Metro

Published on april 8th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Beste zwartspaarder,

Je zult wel smakelijk hebben gelachen toen vorige week de site van de Belastingdienst crashte. Net toen vele Nederlanders – zoals ik – zwetend achter hun computer zaten om nog voor 1 april aangifte te doen. Gelukkig was de fiscus zo aardig ons brave belastingbetalers twee dagen uitstel te geven.

Waar maken ze zich druk om, moet je gedacht hebben. Je kunt ook géén belasting betalen. Gewoon door je vermogen in een land te stallen met een strikt bankgeheim buiten het zicht van onze fiscus. Hoe lucratief dat is, hoef ik jou niet te vertellen. Zeker als die spaarrekening goed gevuld is. Volgens experts hebben jij en je mede-zwartspaarders 20 miljard verborgen op buitenlandse rekeningen.

De laatste tijd leek het er op dat je moest boeten voor je belastingzonden. Europa draaide de duimschroeven aan van zwartspaarwalhalla’s als Zwitserland en Luxemburg. Hun bankgeheim is niet meer heilig. Steeds vaker delen ze informatie waarmee belastingschuwe spaarders kunnen worden opgespoord. Het net sluit zich, je zit in de val.

Tenminste, dat dacht ik. Maar jij trekt toch gewoon aan het langste eind. Met dank aan het Ministerie van Financiën, dat een goudgerande ‘inkeerregeling’ bedacht voor zwartspaarders als jij. Wie voor 1 juli bij de Belastingdienst te biecht gaat, hoeft slechts de ontdoken belasting over de laatste twaalf jaar terug te betalen. Geen boete, zelfs geen drie Weesgegroetjes.

Wat een coulance! Rijke Nederlanders zoals jij – die jarenlang hebben verdomd om hun financiële steentje bij te dragen aan dit land – worden met fluwelen handschoenen aangepakt nu ze gedwongen tot inkeer komen. Dat vinden je collega-zwartspaarders kennelijk ook want met duizenden tegelijk gaan ze bij de Belastingdienst te biecht. Veelzeggend genoeg is er inmiddels een wachtlijst van vier maanden.

Misschien is het handig dat je even door je belastingadviseur laat voorrekenen of jij ook spijt hebt. Maar dat had je vast zelf ook al bedacht. Berekend berouw lijkt me een aantrekkelijke optie nu de grond onder je voeten te heet wordt. En uiteindelijk betaal je geen cent meer dan al die sukkels die wél altijd netjes hun spaarcentjes hebben opgegeven bij de Belastingdienst. Sterker nog, je betaalt stukken minder als je al veel langer dan twaalf jaar je spaargeld weet weg te sluizen.

Zie je dat toch niet zitten, dan kun je wellicht nog terecht in een exotisch belastingoord als de Kaaimaneilanden of de Bahama’s. Want belasting betalen is voor losers. Jij hebt het altijd al gezegd.

Beste zwartspaarder,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑