Metro

Published on september 23rd, 2014 | by Irene van den Berg

0

Alles voor het goede doel

Jippie, post van Mister Postcodeloterij himself Winston Gerschtanowitz. Persoonlijk geadresseerd want dan komt ie langs de ja/nee sticker. En met de meldingen ‘Inhoud strikt persoonlijk’ en ‘Speciale zending’ op het pakketje. Spannend! Winston vraagt of ik mee wil doen met de wekelijkse bingo en heeft er alvast een rood potloodje en wat bingokaarten bijgestopt. Zo wordt het wel heel aantrekkelijk.

Bij iedere mailing van de Postcodeloterij, en dat zijn er nogal wat, vraag ik me weer af hoe oud de doelgroep is. Het lijkt of de loterij met het infantiele toontje vooral op kleuters mikt. Maar bovenaan de brief staat een cirkeltje met daarin 18+. Goed dat ze er even bijzetten dat ze zich tot volwassenen richten.

Ik snap ook wel dat die agressieve mailingen met dat kleutertoontje gewoon tactiek zijn. Irritatie is ook aandacht. Veel ergerlijker is het gedweep met goede doelen. Geciteerd van hun eigen website: ‘De Nationale Postcode Loterij heeft 1 doel; ieder jaar meer geld aan goede doelen geven. Daar zijn wij voor opgericht’

Raar. Als je enige motivatie is dat er meer geld naar goede doelen gaat, dan richt je toch geen loterij op die de helft van de inkomsten afsnoept. Of speelt stiekem ook mee dat de loterij alleen een vergunning krijgt als de helft van de inleg naar het goede doel gaat? In de Nederlandse wetgeving voor kansspelen is het namelijk zo geregeld dat met de opbrengst van een loterij het algemeen belang moet worden gediend.

Maar de wereldverbeteraarloterij vindt die vijftig procent nogal veel en wil die afdracht terugbrengen naar veertig procent. Zodat het prijzengeld nog verder omhoog kan. Dat klinkt raar voor een organisatie die als enige doel heeft om meer geld te geven aan goede doelen. Maar de loterij heeft er een mooi verhaal bij bedacht.

Als de prijzen omhoog gaan, gaan er nog meer mensen meedoen. Zodat er voor de goede doelen uiteindelijk netto net zoveel overblijft. Zeker weten doen ze dat trouwens niet. Oja, en de Postcodeloterij wil dat de Staatsloterij en de Lotto ook meer gaan afdragen aan liefdadigheid. Zij dragen nu 16 en 18 procent af. En dat is niet eerlijk, oh nee.

Ik heb een beter plan: verzamel de adressen van alle Nederlanders die nooit, maar dan ook echt nooit, mee gaan doen aan die irritante loterij. En bespaar zo een flink bedrag aan brieven, pakketjes, potloden en bingokaarten, dat weer mooi naar het goede doel kan. En zet mij graag bovenaan die lijst.

Alles voor het goede doel


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑