Metro

Published on november 5th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Aannemer wijkt af van tekening, wat nu?

Je bent gevallen voor de mooie royale huiskamer van de woning. Maar tijdens een bezoekje aan de bouwplaats, zie je ineens een pilaar in de woonkamer staan. Precies op de plek waar je die grote loungebank neer had willen zetten. Wat zijn dan je rechten?

Wie een nieuwbouwwoning koopt, kan niet van tevoren door het huis lopen om de sfeer te proeven. Soms is er al een modelwoning. Maar nog vaker moet de koper het doen met wat braakliggend terrein en een bouwtekening. Zo’n bouwtekening bestaat uit een plattegrond, een tekening van de gevel en een tekening van de doorsnede van de woning. Hierop zijn ook details als stopcontacten, sanitair en deuren ingetekend.

Een aannemer mag niet zomaar afwijken van deze tekening. Doet ‘ie dat wel, dan kun je eisen dat de woning wordt aangepast. “De kosten voor die verbouwing moeten wel reëel zijn. Als het heel veel geld kost om een kleine aanpassing te doen, dan is het onredelijk om dat te eisen”, zegt woordvoerder Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. In dat geval kun je een schadevergoeding eisen.

Soms is een aanpassing wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld omdat de tekening niet aan nieuwe wettelijke voorschriften voldoet. “Maar als je hierdoor aan woongenot inboet, kun je ook schadevergoeding eisen”, aldus Van Essen.

Zo’n schadevergoeding kan heel onbevredigend zijn. Vind je het huis ineens een stuk minder mooi door de pilaar, dan is een schadevergoeding niet echt een goedmakertje. Toch is een afwijking van de bouwtekening geen geldige reden om van de koop af te zien. “Nee, daar heb ik nog nooit van gehoord. De afwijking zou dan zo extreem moeten zijn, dat dit in praktijk niet voorkomt”, stelt Van Essen.

Zie je een afwijking van de tekening, attendeer de aannemer er dan zo snel mogelijk op. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je naar de Raad van Arbitrage voor de Bouw of naar een geschillencommissie stappen. Hebben jullie bij de oplevering geen overeenstemming bereikt, laat dan een aantekening maken in het proces-verbaal van de oplevering. Reserveer bovendien bij de notaris een bedrag in het depot dat pas wordt uitbetaald aan de aannemer op het moment dat er een goede oplossing is.

Aannemer wijkt af van tekening, wat nu?


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑