Metro

Published on maart 2nd, 2016 | by Irene van den Berg

0

Administratiefobie

Ik ben bang om te vliegen. En nu ik het al een tijdje niet heb gedaan, ben ik nog banger. Ik had de afgelopen twee jaar een goede smoes om het vliegtuig te mijden: vliegen met een baby is geen feestje. Maar voor een stedentripje mét vriendinnen, en zónder dreumes, moet ik er toch aan geloven. Eerlijk gezegd zie ik er enorm tegenop. Toch is het belangrijk dat ik in dat vliegtuig stap. Blootstelling is de beste manier om met angsten om te gaan.

Ik ben soms ook een beetje bang ben voor onze administratie, moet ik bekennen. Tuurlijk, als financieel journalist deins ik niet terug voor een paar getalletjes. Mijn zakelijke administratie is dan ook prima op orde. Maar thuis is mijn lief me vaak voor. En dus zijn er maanden dat ik onze administratiemappen niet inkijk. Vervolgens weet ik niet meer waar ik alles kan vinden en wordt de drempel steeds groter om weer in die ordners te duiken. Schat, ruim jij de belastingpapieren even op?

Vrouwen vinden het altijd fijn als er meer vrouwen in hun schuitje zitten. Ik ging er daarom altijd van uit dat bijna alle vrouwen nerveus worden van financieel papierwerk. Maar dat is helemaal niet waar. De Nederlandse vrouw staat haar mannetje als het om administratie gaat. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat mannen en vrouwen even vaak verantwoordelijk zijn voor de privéadministratie. En mannen weten zelfs minder goed dan vrouwen wat de hoogte is van de meeste vaste lasten. Thumbs up, ladies!

In de meeste relaties wordt de administratie netjes verdeeld. Wij Nederlanders zijn namelijk kampioen lasten-netjes-verdelen. Zo staat de moderne Nederlandse man net zo vaak achter het fornuis als zijn vrouw en wemelt het op de crèche tegenwoordig ook van de vaders die hun kroost komen ophalen. Maar het gaat niet altijd goed. Bij 30 procent van de stellen draagt een van beide zorg voor het financiële papierwerk. Of de man of de vrouw nu de pineut is, dat is zorgelijk. Want de ander heeft dan nauwelijks zicht op wat er in- en uitgaat.

Dat is al niet zo handig als je nog samen bent. Want wat als de ‘chef administratie’ er een zooitje van maakt? Het wordt nog veel problematischer als je uit elkaar gaat. De ex die de administratie op zijn duimpje kent, staat al 1-0 voor bij gesprekken over alimentatie en het ontwarren van jullie vermogen.  Overlijdt je lief, dan is het nog erger als je van toeten noch blazen weet. Zo’n rouwperiode is niet echt de tijd om eens lekker in de administratie te duiken. Terwijl het dan wel hard nodig is.

Dus vrouwen én mannen, ik weet dat die administratiemappen er heel angstaanjagend uit kunnen zien. Maar blootstelling is de beste manier om met angsten om te gaan. En schat, ik ruim die belastingpapieren zelf wel even op. Als jij een paar vliegpilletjes voor mij meeneemt.

Administratiefobie


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑