Metro

Published on februari 22nd, 2017 | by Irene van den Berg

0

Geld uitgeven is gemakkelijk

Ik vul de StemWijzer in en merk dat ik in een gulle bui ben. Meer geld naar kunst en cultuur? Uiteraard, kunst maakt het leven mooi. De uitgaven voor defensie fors omhoog? Als we de afspraken binnen de NAVO serieus nemen, komen we daar niet onderuit. De AOW-leeftijd terug naar 65 jaar? Het lijkt mij best relaxed om lekker lang pensioen te hebben, dus prima.

Geld uitgeven is gemakkelijk. Vooral als het andermans centen zijn. Dus nu er zieltjes gewonnen moeten worden, beloven politici hun portemonnee te trekken voor alles en nog wat. Alleen, zo vraag ik me af, ten koste van wat? Fijn als ik een vierde van mijn leven kan besteden aan tuinieren en tripjes naar Benidorm, maar niet als de generatie van mijn dochtertje daarvoor opdraait. En alle respect voor Blaasvereniging ’t Gouden Toetertje, maar wellicht kunnen we hun subsidie nuttiger gebruiken.

En dus probeer ik erachter te komen wie al die verkiezingscadeautjes gaan betalen. Bij de VVD blijkt dat, niet geheel verrassend, de uitkeringstrekker. Die partij wil de bijstand en WW verlagen. Bij GroenLinks is de forens de pineut; die raakt zijn belastingvrije reiskostenvergoeding kwijt. En het CDA gebruikt het geld van singles om papa’s en mama’s te lokken. Van de christenen moet de zorgtoeslag voor alleenstaanden omlaag; daardoor kan de kinderbijslag dan weer omhoog.

Maar bij de PVV en 50PLUS kom ik er niet uit, terwijl zij flink de Sinterklaas uithangen. De PVV wil het eigen risico afschaffen, de huren omlaag, een lagere inkomstenbelasting, de AOW-leeftijd naar 65 en de motorrijtuigenbelasting halveren. Maar waar gaat Wilders dit van betalen? Hij verdient 7,2 miljard met de-islamisering, zo staat in zijn verkiezingsprogramma. Op miraculeuze wijze gaan een hoofddoekjesverbod, koranverbod, het sluiten van islamitische scholen en het opsluiten van radicale moslims miljarden opleveren. Toegegeven, Wilders wil ook alle azc’s sluiten en dat brengt wel wat geld in het laatje. In 2015 ging er zo’n 800 miljoen naar de opvang van asielzoekers. Maar dan is er nog steeds een gat van 6,4 miljard.

Ook 50PLUS strooit met geld: de AOW-leeftijd naar 65, het schrappen van de erfbelasting, extra wijkagenten en kleinere klassen. Alleen staan in het verkiezingsprogramma nauwelijks punten die geld opleveren. De staatsschuld laten oplopen dan maar? Nee, die wil 50PLUS juist terugbrengen. We willen volgende generaties niet opzadelen met de rentelasten van een enorme staatsschuld.’Of 50PLUS moet haar partijprogramma loslaten en het bedrag van de AOW verlagen, zoals Krol gisteren suggereerde. De vraag is echter of hij vast houdt aan dat plan, nu zijn achterban daar boos over is omdat ouderen dan zelf opdraaien voor een verlaging van de AOW-leeftijd.

Ik zou wijzer worden van een stemhulp waarbij ik niet ongelimiteerd kan uitgeven. Bijvoorbeeld eentje waarbij je dilemma’s voorgelegd krijgt: een verlaging van de AOW-leeftijd óf meer geld naar onderwijs? Dan wordt het pas echt interessant. Zo’n website is niet alleen handig voor zwevende kiezers, maar ook voor politici die geen keuzes durven maken.

Geld uitgeven is gemakkelijk


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑