Metro

Published on augustus 31st, 2016 | by Irene van den Berg

0

Golddiggers

Wat is aantrekkelijker? Een kerel die zich iedere dag naar zijn werk sleept en ’s avonds op de bank in slaap valt voor de televisie. Zonder enige ambitie om het de dag daarna anders te doen. Of een succesvolle man die weet wat hij wil en recht op zijn doel afgaat. Ik val eerder voor de laatste. Maakt mij dat een golddigger? Mijn lief staat niet in de Quote 500 dus ik zal dat verwijt niet snel krijgen. Hoe dan ook, de echtheid van mijn liefde is niet omgekeerd evenredig aan het saldo van zijn bankrekening.

Het irriteert me dat vrouwen zo snel het stempel golddigger krijgen. Negen van de tien keer van mannen. Die zien een knappe vrouw – zeg, Yolanthe – en een rijke man – zeg, Wesley – en denken dan: zij zal wel een knakenjager zijn. Dat reduceert haar tot een bimbo waar ze zich te goed voor kunnen voelen. Tegelijkertijd houden ze de mythe in stand dat Yolanthe ook op hen zou vallen als ze maar meer geld hadden. Het is veel confronterender om toe te geven dat Wes wellicht meer zelftrouwen en doorzettingsvermogen heeft en dat Yo daarop is gevallen.

Natuurlijk, er bestaan ook vrouwen die hun huwelijkspartner puur op rijkdom selecteren. Zoals -waarschijnlijk – Anna Nicole Smith, die op 26-jarige leeftijd een 89-jarige puissant rijke oliemagnaat trouwde. Of vrouwen die speciaal naar de Amsterdamse Harbour Club gaan om daar vastgoedman of ex-profvoetballer aan de haak te slaan. Maar dat maakt niet van iedere vrouw met een rijke man een portemonneeparasiet.

Wat wel vaak misgaat, is dat vrouwen hun carrière aan de wilgen hangen zodra ze een rijke vent hebben binnen gehengeld. Neem Daniëlle Overgaag, succesvol wielrenster en presentatrice, totdat ze Oerlemans achter haar naam mocht zetten. Ook als manlief wat minder begunstigd is, is trouwen niet goed voor het inkomen van vrouwen. Getrouwde vrouwen verdienen gemiddeld minder dan vrijgezelle dames. En hoe jonger je als vrouw trouwt, des te meer je inkomen keldert. Vrouwen die wachten met trouwen tot ze dertig zijn, verdienen gemiddeld 56 procent meer dan degenen die als twintiger trouwden.

Opvallend is dat voor mannen precies het omgekeerde geldt: kerels die nooit trouwen verdienen beduidend minder dan gehuwde mannen. En jong in het huwelijksbootje stappen levert extra knaken op. Dus ladies: als je vriend op zijn knieën gaat, kijk dan eens goed of je liefde of dollartekens in zijn ogen ziet.

Conclusie: uiteindelijk zijn we allemaal goudzoekers. Alleen pakken vrouwen het vaak wat minder slim aan. Jezelf financieel afhankelijk maken van je hubbie, is nooit een verstandige zet. Want net als schoonheid is rijkdom vaak vergankelijk. Om over de liefde maar niet te spreken.

Golddiggers


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.Comments are closed.

Back to Top ↑