AD Economie

Published on augustus 24th, 2017 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Gratis tampons

Waarom zijn wc-papier, handzeep en papieren doekjes altijd gratis beschikbaar in openbare toiletten en tampons en maandverband niet? Wees gerust heren, dit wordt geen klaagzang over hoe zwaar wij vrouwen het iedere maand hebben en hoe oneerlijk het is dat we ook nog zelf moeten dokken voor dat ongemak. Ik hield me nooit bezig met het recht op gratis tampons totdat ik las over period poverty, vrij vertaald: menstruatie-armoede. Uit Schots onderzoek blijkt dat sommige meisjes niet naar school gaan wanneer ze ongesteld zijn, omdat hun ouders geen geld hebben voor maandverband en tampons.

Het Schotse parlementslid Monica Lennon wil daarom dat scholen en universiteiten in Schotland verplicht worden dameshygiëne artikelen gratis aan te bieden in hun toiletten. Aberdeen start met een proef waarbij minstens duizend meisjes en vrouwen een half jaar gratis maandverband en tampons krijgen. “Dit is een verdere stap richting gelijkwaardigheid tussen man en vrouw: meisjes mogen geen schooldag missen omdat ze ongesteld zijn”, aldus Lennon. De meisjes zouden thuis blijven omdat ze het genânt vinden om op school met een oude sok of handdoek in hun onderbroek rond te lopen.

Van zulke treurigmakende onderzoeken krijg ik als moeder van een dochter spontaan pijn in mijn buik. Maar als dat (onderbuik)gevoel is weg gezakt, vind ik het ook een beetje een raar verhaal. Bij Kruidvat koop je voor 1,25 euro een doosje met 32 tampons. Dat is 4 cent per tampon. Stel dat een meisje 3 tampons tijdens haar schooldag gebruikt – sorry heren, ik ontkom even niet aan deze berekening – dan kost dat dus 12 cent. Niet alleen is dat bedrag ontzettend laag, nog belangrijker: een kind dat thuis blijft kost zeker meer. Alleen al aan water en elektriciteit.

Liegen die Schotten uit het onderzoek dan? Dat is niet gezegd. Uit wetenschappelijk onderzoek, van onder meer van Harvard-economen Sendhil Mullainathan Eldar Shafir, blijkt dat armoede een negatieve invloed heeft op ons denkvermogen. Bot gezegd: schulden maken dommer. Door de focus op overleven zijn mensen met schulden vooral gericht op de korte termijn. En zo is het niet ondenkbaar dat ze hun kind een dag school laten missen voor 12 cent – Of wellicht wat meer, ik ben geen deskundige op het gebied van de tamponprijzen in Schotland –

Ouders die geen maandverband voor hun dochters kunnen betalen, hebben waarschijnlijk ook geen geld voor sportkleding, nieuwe schoenen of de kapper. Allemaal redenen voor een pubermeisje om te spijbelen. Het voorstel voor gratis tampons en maandverband voor meisjes uit arme gezinnen klinkt hartstikke sympathiek, maar is helaas niets meer dan een doekje voor het bloeden.

Gratis tampons


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑