De Persdienst

Published on november 23rd, 2013 | by Irene van den Berg

0

Stap over overstapvrees heen!

Liever wat te veel betalen, dan eindeloos gedoe. Zo redeneren veel Nederlanders als het om overstappen van energieleverancier gaat. Maar wie een overstap aandurft, kan volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maar liefst 450 euro per jaar besparen.

Met onze warme douche, televisie en verlichting nemen we liever geen gok. Liever wat extra geld betalen dan dat we het risico lopen op een dag thuis te komen in een koud en donker huis. De overstapvrees onder Nederlanders is groot. “Die angst is heel begrijpelijk, maar ongegrond. Het komt echt nooit voor dat er plots geen stroom uit het stopcontact komt vanwege een overstap”, verzekert Saskia Bierling van de ACM.

Besparen
Overstappen is juist slim; het kan flink wat geld opleveren, waarschijnlijk meer dan je denkt. De Nederlandse consument denkt ‘slechts’ 84 euro te kunnen besparen door over te stappen van leverancier. In werkelijkheid is er voor een gemiddeld huishouden tot 451 per jaar te verdienen. Je moet wel wat moeite doen zo’n forse prijsverlaging binnen te halen. Wie energieprijzen wil vergelijken, moet immers eerst wijs kunnen uit zijn eigen energierekening.

Leveringstarief Voor een prijsvergelijking is vooral het leveringstarief belangrijk. Hieronder vallen het bedrag dat de klant betaalt per kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas en de administratiekosten die het energiebedrijf in rekening brengt. Vervolgens kan een energievergelijker helpen de goedkoopste leverancier te kiezen. De Energievergelijker op Consumentenbond.nl en de Energieprijzenvergelijker op de site van Vereniging Eigen Huis vergelijken niet alleen de prijs, maar ook de dienstverlening. Andere mogelijkheid is meedoen aan een energieveiling, waarbij namens een grote groep consumenten energie wordt ingekocht. Collectieve inkoop dwingt leveranciers tot hoge kortingen, maar brengt soms ook de nodige organisatiekosten met zich mee. Het is dus niet zeker dat je op een energieveiling altijd minder betaalt. Onder meer de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis bieden collectieve contracten aan.

Zoek wel altijd goed uit of je een overstapvergoeding moet betalen. Een contract voor onbepaalde tijd kan maandelijks kosteloos worden opgezegd. Maar wil je een overeenkomst voor bepaalde tijd voor de einddatum verbreken, dan kan de energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen.

Welkomstkorting
Overstappen kan veel geld opleveren omdat er, behalve een gunstiger tarief, ook vaak een welkomstkorting is. Lennart Lalieu van energieleverancier Dong Energy plaatst een kritische kanttekening bij het overstappen vanwege welkomstkortingen. “Wie overstapt, laat zich vaak verleiden door een mooi tarief. Maar het scherpe tarief van de nieuwe klant wordt door veel leveranciers verhaald op de bestaande klant. In het tweede jaar zijn de prijzen bij veel leveranciers vaak veel ongunstiger. Tenzij je bereid bent ieder jaar over te stappen, kan een switch van leverancier op lange termijn juist ongunstig uitpakken”, zegt Lalieu.

Volgens Bierling van de ACM leidt vaak overstappen juist tot meer concurrentie en op lange termijn dus tot lagere prijzen en betere kwaliteit. “Als blijkt dat consumenten straks massaal jaarlijks overstappen, is het aan de energieleveranciers prijzen en dienstverlening zo aan te passen, dat ze wat langer bij dezelfde aanbieder blijven.”

Gewone tarief
Controleer in ieder geval altijd goed of je in het tweede jaar meer gaat betalen. Energieleveranciers moeten hun tarieven duidelijk en volledig communiceren. Verzuimt de aanbieder duidelijk te melden dat er sprake is van een tijdelijk actietarief, dan overtreedt hij de wet. Veel leveranciers zijn wel zo slim om de correcte tarieven te vermelden, alleen wordt het actietarief vaak veel prominenter gebracht dan de prijs na de actieperiode.

Stap over overstapvrees heen!


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑