AD Economie

Published on februari 21st, 2019 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Wedje

Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Lieve klimaatscepticus, weet je 100 procent zeker dat je gelijk hebt? Deze vraag stelde ik in mijn vorige column. En dat heb ik geweten. Hele epistels kreeg ik deze week toegestuurd van sceptici die zich voorstaan op hun kritische houding. En mij, vaak nogal badinerend, gingen uitleggen waarom ik die zogenaamde klimaatwetenschappers niet op hun blauwe ogen moet geloven. Ach, twijfel zaaien is zo moeilijk niet.

Maar zouden deze kritische geesten hun geld er ook op durven zetten dat het allemaal wel meevalt met die klimaatverandering? Dat kan namelijk, door te beleggen in het weer. Je kunt speculeren in weerrisico’s van bedrijven. Een zachte winter is slecht voor de omzet van energiebedrijven en een verregende zomer rampzalig voor bierbrouwers en zonnebrandproducenten.

In de jaren negentig bedachten Amerikanen daarom financiële producten om deze weerrisico’s af te dekken, weerderivaten genoemd. Een bierbrouwer koopt een derivaat voor een koude zomer. Is de zomer inderdaad slecht, dan valt de bieromzet tegen, maar maakt hij wel winst op zijn derivaten.

Inmiddels vormen die weerderivaten een miljardenbusiness, en zijn ze ook voor particulieren beschikbaar. Het is nu mogelijk om te gokken op hoeveel dagen tussen maart en oktober de temperatuur boven de twintig graden uitkomt in een bepaalde regio. Ben je de volgende Piet Paulusma, dan kun je fijn je zakken vullen op deze weather markets.

Uit nieuw onderzoek van twee Amerikaanse wetenschappers van Columbia University blijkt dat beleggers massaal inzetten op de opwarming van de aarde. Dat doen ze al sinds het begin van deze eeuw en hun voorspellingen blijken behoorlijk accuraat te zijn. Als je klimaatwetenschappers wantrouwt, zou je misschien eens moeten kijken naar mensen die hun geld durven in te zetten op klimaatverandering.

‘Wanneer geld op het spel staat, dan zijn er maar weinig partijen bereid om af te wijken van de wetenschappelijke consensus’, stellen de onderzoekers. Terwijl ingaan tegen de trend in beleggingsland juist meer geld oplevert. Als je gelijk krijgt tenminste. Wie klimaatvoorspellingen in twijfel trekt, zou veel geld kunnen verdienen met weerderivaten. Mits de aarde niet zo sterk opwarmt als klimaatwetenschappers nu voorspellen. Dat er maar weinig ontkenners die weddenschap durven aangaan, is volgens de onderzoekers een veeg teken. Zij stellen dat hun onderzoek van politiek belang is. ,,Omdat er nog steeds politici zijn die klimaatopwarming in twijfel trekken.”

Toegegeven, in de fanmail die ik ontving, trokken de twijfelaars vooral de invloed op de mens in twijfel. Maar als je beweert dat het überhaupt wel meevalt met die opwarming, en dat deden er ook een paar, dan adviseer ik je to put your money where your mouth is. En dan hoop ik oprecht dat je heel rijk wordt.

Hé klimaatscepticus, durf je ook je geld erop in te zetten?

Tags: , , , ,


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑