AD Economie

Published on december 7th, 2017 | by Irene van den Berg

0

Psychologeld – Minder vlees

Waarom vinden we het zo moeilijk om die malse biefstukjes te laten staan? Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag.

Een kwart van de Nederlanders wil minder vlees eten, zo bleek afgelopen week uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Want vlees eten is slecht voor het milieu, beesten in de bio-industrie hebben een belabberd leven en steeds meer Nederlanders vragen zich af of al die antibiotica die in de dieren wordt gepompt, wel zo goed is voor hun gezondheid. ING concludeert dat ‘de dominante positie van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, zuivel en eieren nadrukkelijk ter discussie staat in ons westerse dieet’.

Maar hoeveel vlees willen wij Nederlanders dan minder gaan eten? Ik pak het onderzoek erbij: ‘Als Nederlandse consumenten hun voornemen uitvoeren, daalt de vleesconsumptie per hoofd naar verwachting met 3 procent. Bij een huidige consumptie van bijna 40 kilo komt dat in de praktijk neer op zo’n twee biefstukken per jaar’. Het staat er echt: twee per JAAR. En daar moeten wij Nederlanders ons ook nog eens mentaal op voorbereiden. We verwachten dat we die twee lapjes vlees over vijf jaar van ons menu hebben geschrapt.

Waarom over vijf jaar wél?, hadden de onderzoekers moeten vragen. Nederlanders eten gemiddeld veertig kilo vlees per jaar, en we weten al jaren dat die enorme hoeveelheid vlees niet goed is voor het milieu, dierenwelzijn en onze eigen gezondheid. Maar ja, dat malse biefstukje is wel ontzettend lekker. Het probleem is: dat is het over vijf jaar nog steeds. Waarom zouden wij kaaskoppen dán wel bereid zijn ons felbegeerde stukje vlees terzijde te schuiven? Ik bedoel: twee stukjes vlees.

Ik stel voor dat de ING-onderzoekers het boek Je bent wat je doet van hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk op hun verlanglijstje voor kerst zetten. Dan begrijpen ze dat ze hun eigen resultaten met een flinke korrel zout moeten nemen. Vonk beschrijft hoe lastig het voor ons mensen is om ons gedrag te veranderen. Uitstelgedrag is daarbij een van de belangrijkste valkuilen. Later ga ik meer sporten, later ga ik lijnen, later ga ik stoppen met roken. En de nieuwste trend is dus: later ga ik minder vlees eten. Een goed voornemen voor 2022.

Het lijkt me ook verstandig dat de onderzoekers zelf hun vleesconsumptie wat omlaag schroeven. Even terug naar hun rekensom: 3 procent van 40 kilo is 1,2 kilo. Volgens de onderzoekers staat dat gelijk aan twee biefstukken. Die zijn dus maar liefst 600 gram per stuk. Wellicht dat de onderzoekers gewend zijn iedere avond een halve koe naar binnen te werken, maar ik vind dat een enorm stuk vlees. Een tip van Vonk: maak je goede voornemen concreet. Dus: vanavond, donderdag 7 december 2017, eet ik ‘slechts’ een halve kilo biefstuk. Dat is toch weer winst.

Later ga ik minder vlees eten


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑