Metro

Published on april 15th, 2015 | by Irene van den Berg

0

In vijf stappen weg bij die ‘bonusbank’

Hoe vaak heb jij je al voorgenomen om weg te gaan bij je bank? Dit stappenplan helpt je daarbij.

Veertig procent van de bankklanten overweegt op dit moment om hun betaalrekening te verhuizen naar een andere bank. Vooral de bonuscultuur maakt dat we weg willen bij de drie grote banken. Toch hoeven ze zich daar nog geen grote zorgen te maken. Na eerdere bankschandalen bleek de Nederlandse consument behoorlijk honkvast. Uit angst voor administratieve rompslomp blijven we, als de eerste boosheid weer is weggezakt, toch plakken. Maar overstappen is niet zo moeilijk. Zo doe je dat!

1) Kijk op de Eerlijke Bankwijzer
Waar moet ik dán met mijn geld naartoe?, vragen veel consumenten zich af. Dat hangt er vanaf waarom je wil overstappen. Op de website Eerlijke Bankwijzer kun je banken op allerlei onderwerpen met elkaar vergelijken, zoals arbeidsrechten, bonussen en dierenwelzijn. Wie klaar is met bonussen, kan zijn heil zoeken bij Triodos bank. Daar worden, volgens de Eerlijke Bankwijzer, helemaal geen bonussen uitgekeerd. Vind je het belangrijk dat de bank investeert in schone energie, dan zit je bij ASN juist goed. Natuurlijk wil je weten wat de overstap kost. Op www.vanbetaalrekeningveranderen.nl zie je wat je bij je nieuwe bank betaalt voor bijvoorbeeld een bankpas, roodstand of een credit card.

2) Informeer bij je oude bank naar gevolgen overstappen
Dit is vooral belangrijk als je ook een hypotheek hebt bij je oude bank. In dat geval kan je rentekorting vervallen door een verhuizing van je betaal- en spaarrekeningen. Soms laat een bank je dan zelfs helemaal niet gaan. De enige optie is dan om je hypotheek af  te lossen of over te  sluiten naar een andere bank. In dat geval betaal je vaak een boete omdat de bank rente-inkomsten misloopt.

3) Sluit nieuwe bankrekening af en vraag overstapservice aan
De overstapservice vraag je aan bij je nieuwe bank. Dat kan zowel telefonisch als online. De overstapservice zorgt ervoor dat alle bijschrijvingen en incasso’s van je oude rekening automatisch worden overgeheveld naar je nieuwe betaalrekening. Ook stuurt de nieuwe bank een wijziging naar alle instanties die je hebt gemachtigd om automatisch van je rekening te incasseren.

4) Geef je nieuwe rekeningnummer door
Aan alle partijen waarvan je geld ontvangt moet je wel zelf je rekeningnummer doorgeven. Bijvoorbeeld aan de Belastingdienst en je werkgever. Maar ook aan vrienden die wel eens geld naar je overmaken. Voor het informeren van bedrijven kun je een overstapkaart gebruiken.

5) Blijf je rekening goed in de gaten houden
Alle bijschrijvingen en incasso’s worden dertien maanden automatisch doorgeleid naar je nieuwe bankrekening. Hou de afschriften van je nieuwe rekening dus goed in de gaten om te zien wat er nog na je oude bank gaat. Na dertien maanden is de overstapservice namelijk echt afgelopen. Verlengen is niet mogelijk.


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑