Flair

Published on maart 16th, 2016 | by Irene van den Berg

0

Huisje, boompje, centjes 2

Niets lekkerder dan eens flink de bloemetjes buitenzetten, maar het is ook weer niet de bedoeling dat je daardoor diep in het rood belandt. Gebeurt dat toch? Dan is het tijd voor actie. En wel meteen. Een cursus Eerste Hulp Bij Geldproblemen.  

Oeps, te laat
Sta je flink in het rood? Dan ben je niet de enige. Ongeveer een op de vijf huishoudens in Nederland worstelt met problematische schulden. Veel financiële problemen ontstaan door echtscheiding, werkloosheid of ziekte. Het aantal Nederlanders met schulden is de afgelopen jaren licht gestegen (van 17 procent in 2012 naar 18 procent in 2015). Ook het soort schuld is veranderd. Ging het eerst veel om creditcardschulden en rood staan, nu zijn er vooral achterstallige betalingen.

Even bellen
Een dak boven je hoofd hebben en houden is het belangrijkst. Betaal dus altijd eerst je huur of hypotheek. Lukt dat niet, pak dan die telefoon en tref een regeling met je huurbaas of de bank. Is het iedere maand weer lastig om je huur of hypotheek op te hoesten, dan is het tijd voor een goedkopere stek. Wacht nooit af totdat de bank je huis op de veiling brengt, maar zet het zelf in de verkoop. Een executieverkoop levert vaak veel minder op, waardoor je het risico loopt met een forse restschuld achter te blijven. Geef ook voorrang aan water, gas en licht, zodat je niet wordt afgesloten.

Verzekerd van een verzekering
Steeds meer Nederlanders betalen de premie van hun zorgverzekering niet. Niet slim, want na een achterstand van zes maanden, meldt je verzekeraar je aan bij het Zorginstituut Nederland. Die houdt maandelijks 159 euro in op je salaris of uitkering, een veel hoger bedrag dan de zorgpremie die je normaal betaalt. Je krijgt ook geen zorgtoeslag meer want die gaat rechtstreeks naar het Zorginstituut. Het goede nieuws is dat je bij een betalingsachterstand gelukkig verzekerd blijft voor de basisverzekering. Maar je verzekeraar kan wel je aanvullende verzekering stop zetten.

Handig hulpmiddel
De website www.zelfjeschuldenregelen.nl is een handig hulpmiddel wanneer je uit de schulden wil komen. De website werkt met een stappenplan. Eerst is het zaak om inzicht te krijgen in je financiën. Vervolgens stel je een betaalplan op. Op de website vind je veel informatie over schulden en schuldhulpverlening. Ook staan er voorbeeldbrieven op waarmee je een betaalregeling aan schuldeisers kunt voorstellen.

Overzicht en rust
Vijfhonderd euro roodstand, driehonderd euro schuld op je creditcard en ook nog die openstaande rekening bij die webshop. Het hebben van veel kleine leningen kan onrust brengen in je hoofd, en je betaalt voor elke lening apart kosten. Ook ligt de rente van kleine leningen vaak hoger. Het samenvoegen van kredieten kan dus lonen. Tenminste als je niet teveel oversluitkosten betaalt. Hoe hoog die zijn is terug te lezen in de voorwaarden van de lening.

Nooit meer in het rood
23 procent van de Nederlanders staat iedere maand wel een keertje rood. Niet gek, want roodstand is in feite eenvoudige lening. Het vervelende van rood staan is dat het een hele dure schuld is, je betaalt tussen de 8 en 14 procent rente. Sta je geregeld ‘per ongeluk’ rood, overweeg dan een telefoontje naar je bank om de optie roodstand onmogelijk te maken. Heb je structureel geldtekort, dan kun je beter een persoonlijke lening afsluiten. De rente is lager en je moet maandelijks aflossen.

Exit creditcard
Natuurlijk is een creditcard hartstikke handig bij aankopen op internet en in het buitenland. Maar heb je een gat in je hand, knip ‘m dan door. Je betaalt met geld dat (nog) niet op je bankrekening staat. Daardoor wordt de verleiding groter om aankopen te doen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven. En kun je niet binnen de betalingstermijn terugbetalen, dan betaal je soms wel 14 procent rente.

Strenge schuldsanering
Als je diep in de schulden zit, is er nog één uitweg: de wettelijke schuldsanering. Na drie jaar ben je dan uit de rode cijfers. Of je nu tienduizend euro of een ton in de min stond. Dat klinkt aantrekkelijk maar wettelijke schuldsanering is een moeilijke weg. Je moet maandelijks rondkomen van een laag bedrag, dat wordt berekend door je bewindvoerder. Alle inkomsten boven dit bedrag gaan rechtstreeks een speciale rekening onder beheer van deze bewindvoerder. Hiervan worden de schuldeisers betaald. OP Nvvk.eu vind je meer informatie.

Waarom maakt de een schulden en de ander niet?
Psycholoog Jaap van Ginneken, auteur van het boek ‘Gek met geld’: “De ene persoon geeft sneller toe aan verleidingen dan de ander. Bekend is de marshmallow test. Je geeft een kind een marshmallow en zegt hem dat hij nog een tweede krijgt als hij het vijftien minuten volhoudt om het spekje niet op te eten. Vervolgens loop je de kamer uit. Het blijkt dat de kinderen die wachten met eten, in de rest van hun leven succesvoller zijn en ook minder geneigd tot het maken van schulden. Meer geld uitgeven dan je hebt, is een gebrek aan zelfbeheersing.”

Heb jij een gat in je hand?

Duur paard
“Elke laatste week van de maand sta ik in het rood. Dat komt vooral om ik mijn kinderen na mijn scheiding niets wil weigeren. Mijn grootste financiële flater is het paard dat ik voor mijn dochter kocht. Alleen aan de stalkosten ben ik al een vierde van mijn loon kwijt. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het dier weg te doen.” Leona

Die nieuwe blouse
“Aan het einde van de maand betaal ik mijn boodschappen vaak met mijn creditcard. Ik verdien al jaren hetzelfde, maar mijn vaste lasten stijgen. Ik heb geen gat in mijn hand, al vrees ik dat mijn omgeving dat wel zo ziet. Ik zie ze dan kijken naar een nieuwe blouse die ik draag, maar ze weten niet dat die dan maar twee tientjes heeft gekost. Het is soms best lastig om minder geld te hebben dan je vriendinnen. Ik wil ook graag een rondje geven. Maar de laatste keer dat ik dat deed, had ik de rest van de week geen geld meer om van te eten.” Yvonne

Shopschuld
“Ik ben verslaafd aan online shoppen – dat doe ik op afbetaling. Mijn schuld is opgelopen tot drieduizend euro. Mijn man weet er niets van. Hij ziet wel dat er telkens pakketjes worden bezorgd, maar hij weet niet hoeveel geld ik precies uitgeef. Ik betaal het namelijk van mijn eigen rekening. Tot nu toe lukt het me iedere keer nog om mijn schulden te betalen, maar ik sluit niet uit dat ik ooit écht in de financiële problemen kom.”


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑