De Persdienst

Published on oktober 11th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Financiële gevolgen van tweede woning

Een strandhuisje in Zeeland, een bungalow op de Veluwe of een pied-à-terre in Amsterdam: een tweede huis in Nederland kan heerlijk zijn.  En ondanks de crisis van de afgelopen jaren bezitten steeds meer Nederlanders zo’n vakantiewoning. Ongeveer 3% van de Nederlanders heeft een 2de huis, waarvan zo’n 2/3 in Nederland. Zo’n extra huis is een zalige plek om te ontsnappen aan het drukke bestaan. Maar… zorg dat je niet wakker ligt van de financiële consequenties.

Eerst het slechte nieuws: bij een 2de woning kun je niet profiteren van hypotheekrenteaftrek. Ook betaal je vermogensrendementsheffing van 1,2 procent over de waarde van de woning. Voor een huis van 150.000 euro is dat 1.800 euro. Daar komen gemeentelijke belastingen als onroerende zaakbelasting, rioolrecht, waterschapsbelasting en huisvuilheffing nog eens bovenop.

Bovendien heft zo’n 40% van de gemeenten forensenbelasting. Deze heffing wordt opgelegd aan personen die meer dan negentig dagen per jaar een gemeubileerde woning of stacaravan in de gemeente tot hun beschikking hebben, maar er niet staan ingeschreven. Die belasting kan oplopen tot honderden of zelfs wel enkele duizenden euro’s per jaar.

Behalve de hypotheek en de belastingen zijn er nog meer kosten verbonden aan een recreatiewoning. Zo betaal je soms voor de huur van de grond en worden bij appartementen of huisjes op een bungalowpark vaak servicekosten in rekening gebracht. Vergeet het onderhoud aan de woning bovendien niet.

Rendement
Maar wie bereid is zijn woning te verhuren, kan wel een aardig rendement behalen. “Omdat je geld op de bank op dit moment heel weinig oplevert, zien wij steeds meer mensen die een tweede woning kopen als investering”, zegt Tom van den Brink van de beurs Second Home. Wees wel realistisch met de huur die je vraagt. Soms rekenen verkopers met de verhuurprijzen uit het hoogseizoen, terwijl de huuropbrengst de rest van het jaar lager is. Wel interessant: de huurinkomsten van een tweede woning in Nederland zijn belastingvrij.

Bijkomend voordeel van verhuur is dat de vermogensbelasting hierdoor in sommige gevallen omlaag gaat. De Belastingdienst redeneert namelijk dat permanente verhuur de waarde van de woning drukt. Als je op de website van de Belastingdienst zoekt op de term ‘leegwaarderatio’, vind je hier meer informatie over.

Prijs gedaald
Volgens Van den Brink zijn Nederlandse vakantiehuisjes op dit moment erg in trek. “Net als bij de eerste huizen is de prijs van vakantiehuizen de afgelopen jaren gedaald. Nu de prijzen langzaam weer omhooggaan, is het een mooi moment om in te stappen.” Je kunt daarbij speculeren op een waardestijging.

Wie een tweede woning wil kopen, zal wel over een spaarpot moeten beschikken. “Het is op dit moment onmogelijk een hypotheek voor een 2de woning te krijgen”, stelt Van den Brink.

Ook zijn de rentetarieven voor tweede huizen soms hoger dan voor een eerste woning. “Ik raad de koop van een tweede woning dan ook vooral aan voor mensen die het spaargeld kunnen missen. Het geld zit immers vast in stenen en je zult de woning moeten verkopen om erbij te kunnen.”

Financiële gevolgen van de tweede woning


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑