Plus Magazine

Published on april 1st, 2014 | by Irene van den Berg

0

Dit kost uw vakantie echt

Een mooie aanbieding op internet: een weekje Costa del Sol voor 500 euro. Maar helaas, dat is de vanafprijs. Zeker bij stuntaanbieders kan het bedrag dat u uiteindelijk voor de reis betaalt, stukken hoger uitpakken.

Valkuil 1: bagage
Minimaal vier boeken, die dikke badhanddoek en niet te vergeten de föhn. Licht bepakt op vakantie gaan, valt niet mee. En dat weten vliegtuigmaatschappijen. De bagage is dus een mooie melkkoe voor hen. Controleer voor de boeking goed wat de regels zijn. En zet koffers en tassen thuis alvast even op de weegschaal. Bagage bijboeken kost behoorlijk wat duiten maar eenmaal bij de incheckbalie betaalt u echt de hoofdprijs.

Handbagage meenemen is vrijwel altijd gratis. Maar daarna begint de teller te lopen. Soms mogen passagiers kosteloos een aantal kilo’s inchecken. Maar steeds vaker moet voor alle koffers, die geen handbagage zijn, extra worden afgerekend. Zo rekent KLM sinds afgelopen zomer 15 euro iedere koffer in het luchtruim. Ook prijsvechters Ryanair en Wizzair rekenen elke koffer af. Heeft u bij de boeking te weinig bagage opgegeven, dan betaalt u aan de incheckbalie vaak het dubbele.

Tenzij u een voorbeeld neemt aan de Keniaan die niet wilde bijbetalen en daarom alle kleding uit zijn koffer aantrok. De Chinese douane hield hem staande met zeventig kledingstukken aan: negen broeken en tientallen T-shirts. Het liep slecht af: de man miste zijn vlucht door de lange tijd die hij bij de douane doorbracht. Het is niet bekend of hij alsnog moest betalen voor de kleding.

Valkuil 2: schoonmaak-, brandstof- en creditcardtoeslag
Touroperators, hotels en creditcardmaatschappijen zijn behoorlijk creatief in het opvoeren van extra kosten, bijvoorbeeld voor schoonmaak of het gebruik van bedlinnen. Vliegtuigmaatschappijen zijn al even inventief en komen met extra kosten voor brandstof, als u met een creditcard betaalt of aan boord een stoel met extra beenruimte of bij de nooduitgang reserveert.

‘Bijkomende kosten die onvermijdbaar zijn, moeten in de geadverteerde prijs worden inbegrepen”, zegt Saskia Bierling van de Autoriteit Consument & Markt. Als iedere klant luchthavenbelasting of schoonmaakkosten moet betalen, moet daarmee ook worden geadverteerd. Alleen voor kosten die vooraf lastig te berekenen zijn of per reiziger verschillen, wordt een uitzondering gemaakt. Denk aan toeristenbelasting en bemiddelingskosten.

De achilleshiel van deze regels is dat u als consument het aantrekkelijke advertentietarief helaas niet kunt afdwingen. U kunt een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie die de reclame-uiting kan verbieden. Maar daarmee wordt uw vakantie niet minder duur. Uitspraken van de commissie zijn bovendien niet bindend, dus de reisaanbieder kan de uitspraak aan zijn laars lappen. Als een bedrijf herhaaldelijk een uitspraak van de Reclame Code Commissie negeert, kan de Autoriteit Consument & Markt wel een boete opleggen.

Valkuil 3: toeristenbelasting
Wie in Nederland overnacht U betaalt in een gemeente waar hij niet staat ingeschreven, betaalt toeristenbelasting. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij deze berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per overnachting of een percentage per overnachtingprijs.

En dat kan flink oplopen. Van alle gemeentelijke heffingen is de toeristenbelasting de afgelopen vijf jaar het meest gestegen, met maar liefst 36 procent. De gemiddelde toeristenbelasting is 1,59 euro per persoon per nacht. Maar de bedragen lopen flink uiteen. Wie in Amsterdam overnacht, betaalt 5,5 procent van de overnachtingskosten (tarief 2013). En omdat in de hoofdstad de gemiddelde prijs van een hotelkamer rond de 125 euro ligt, is dat voor hotelgasten al snel bijna 7 euro per nacht.

Ook in het buitenland betaalt u vaak toeristenbelasting ofwel taxe de séjour (Frankrijk), impuesto turístico (Spanje) of tassa di soggiorno (Italië).  Sterker nog, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) ergert zich eraan dat landen, regio’s en steden iedere keer wat nieuws vinden om geld te verdienen aan vakantiegangers. Zo werd in Spanje vorig jaar de luchthavenbelasting verhoogd, en verlangt Turkije al jaren dat toeristen een speciaal visum kopen bij binnenkomst van het land.

Valkuil 4: het seizoen
Twee zaken die het bedrag flink kunnen opdrijven: op het verkeerde moment boeken en op het verkeerde moment vertrekken. Flexibele prijzen zijn bij vliegtickets al langer gebruikelijk. Een vlucht is duurder als de vliegtuigmaatschappij veel boekingen verwacht, en goedkoper op andere momenten. Maar ook bij hotelkamers en complete reizen verdwijnen de vaste prijzen. De prijzen zijn afgestemd op de vraag en kunnen van dag tot dag verschillen. Steeds meer touroperators schaffen dan ook de prijsbijlagen uit de papieren reisgids af of publiceren een minimum- en maximumprijs.

‘Hoe flexibeler je zelf bent, des te goedkoper een reis is’, zegt woordvoerder Franks Oostdam van de ANVR. Zo is een reis een stuk goedkoper als u niet tijdens de schoolvakanties hoeft te gaan.  En voor vliegtickets geldt: de maandagochtend is populair, en dus duurder, bij bestemmingen die ook zakelijke reizigers trekken. Zonbestemmingen zijn juist prijziger in het weekend. Handig: vergelijkingssites die goedkopere alternatieven op andere dagen tonen, zoals www.skyscanner.nl  en www.kayak.com.

Ook het moment van boeken maakt uit. Zo is bij vliegtickets vroeg in de ochtend of ’s avonds boeken meestal goedkoper dan overdag. Tussen negen en vijf boeken namelijk veel zakelijke reizigers. “En wie ver vooruit boekt, krijgt vaak vroegboekkorting. Het is vaak slimmer om vroeg te boeken dan te wachten op de lastminutes”, aldus Oostdam. Soms gaan de prijzen op het laatste moment nog omlaag maar het kan ook zijn dat de prijs vlak voor vertrek tientallen of zelfs honderden euro’s stijgt.

Valkuil 5: tolwegen
Wie met de auto op vakantie gaat, moet rekening houden met tolgeld. In vakantielanden als Frankrijk, Spanje en Italië liggen veel tolwegen. Wegen die vaak heel prettig rijden, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Een autorit naar Zuid-Frankrijk kan daardoor zomaar honderd euro extra kosten. Daar komt nog bij dat tanken langs tolwegen vaak ook behoorlijk prijzig is.

Wie geen tolgeld wil betalen, moet de borden Péage in Frankrijk, Pedaggio in Italië of Peaje in Spanje mijden. De meeste navigatiesystemen kunt u zo instellen dat ze tolwegen ontwijken. Of surf naar www.viamichelin.nl voor een goedkope route. Weet wel dat de alternatieve wegen waarschijnlijk behoorlijk druk en een stuk minder comfortabel zijn.

 Valkuil 6: verzekeringen
Een reisverzekering en een annuleringsverzekering zijn voor veel Nederlanders vaste prik als ze op vakantie gaan. Toch zijn ze lang niet altijd nodig. Voorkom in ieder geval dat u oververzekerd op vakantie gaat.

Veel reisverzekeringen bieden de optie om medische kosten te verzekeren. Maar de basis zorgverzekering biedt al werelddekking tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven en veel aanvullende zorgverzekeringen bieden extra buitenlanddekking voor behandelingen die hierbuiten vallen. Alleen als u afreist naar landen met een dure gezondheidszorg, zoals de Verenigde Staten, Canada of Zwitserland, is zo’n extra buitenlanddekking niet voldoende.

Overdenk ook goed of u wel een ongevallendekking nodig heeft bij u reisverzekering. Met een ongevallendekking keert de verzekeraar een bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval op vakantie. Heeft u al een ongevallenverzekering, dan bent u meestal ook op vakantie verzekerd. Heb je deze verzekering niet, dan kunt u zich afvragen waarom u deze op vakantie wel nodig heeft.

Sluit ook niet klakkeloos een annuleringsverzekering af. Deze verzekering, die meestal tussen de 4 en  5 procent van de reissom kost, keert in sommige gevallen uit als de reis niet doorgaat of moet worden afgebroken. Bijvoorbeeld door onvrijwillige werkloosheid ziekte of overlijden van naaste familie. De verzekering keert meestal alleen uit bij eerste of tweedegraads familie. Dat zijn kinderen, ouders, grootouders en broers en zussen.

Een oude stelregel bij verzekeren luidt: verzeker alleen de risico’s die u zelf niet kunt dragen. Vanuit die gedachte is het onverstandig een annuleringsverzekering af te sluiten voor een weekendtripje. Heb je voor duizenden euro’s een vakantie geboekt, dan is een annuleringsverzekering wel slim.

Voorbeeld: 7 dagen Cote d’Azur
Cora en Hans gaan 7 dagen naar de Franse Cote d’Azur. Ze vliegen op Nice en huren vanaf daar een auto. Ze hebben een hotel in Cannes geboekt.

Geadverteerde prijs: 770 euro
Vliegtickets Retour Amsterdam – Nice: 220 euro
Hotel voor 7 nachten:                                400 euro
Huur auto:                                                    150 euro

Extra kosten 310.80 euro
Vertrek en aankomst op zaterdag:         + 200 euro
15 kilo bagage:                                            + 60 euro
Toeristenbelasting:                                    + 12,90 euro
Annuleringsverzekering:                          + 20 euro
Reisverzekering:                                         + 15 euro
Tol:                                                                + 2,90 euro

Dit kost uw vakantie echt

Website Geld en Recht


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑