Metro

Published on januari 21st, 2014 | by Irene van den Berg

0

De lusten en de lasten

Hoewel december bekend staat als een dure maand, is januari vaak echt een aanslag op de portemonnee. En waar ik in de feestmaand nog geld uitgaf aan cadeaus, lekker eten en feestkleding, moet ik het nu spenderen aan saaie vervelende dingen als verzekeringspremies, een naheffing van het energiebedrijf en belastingen. Een mooi moment om het met mijn man om tafel te gaan zitten over de verdeling van de lasten.

Een huishouden kost bakken met geld, zo blijkt iedere maand weer. De vaste lasten, zoals onze hypotheek, energierekening en verzekeringen nemen al een grote hap uit het budget. Huishoudelijke uitgaven zoals voeding en verzorgingsproducten zijn stiekeme geldverslinders. En dan heb je natuurlijk ook nog persoonlijke uitgaven zoals kleding, een bezoekje aan de kapper of een etentje buiten deur. Als er dan nog wat over blijft, zetten we dat opzij voor bijvoorbeeld meubels of vakanties. Net zoals veel samenwonende stellen hebben mijn lief en ik een en/of rekening voor de vaste lasten en huishoudelijke uitgaven. Daarnaast hebben we allebei een eigen rekening om onze persoonlijke uitgaven te financieren. Voor zover niets aan de hand.

Maar hoe verdeel je nu de inleg op de en/of rekening? Het Nibud geeft tips aan tortelduifjes die gaan samenwonen. Volgens de budgetvoorlichter zijn er vier manieren om de lasten te verdelen: ieder de helft betalen, naar verhouding van het inkomen, een van beide neemt alle kosten op zich en de ander betaalt een vaste bijdrage (een soort kostgeld) of allebei hetzelfde overhouden voor persoonlijke uitgaven. In dat laatste geval moet je nog even rekenen. ‘Tel beide inkomens bij elkaar op en trek het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaven hiervan af. Het bedrag dat overblijft – het vrij te besteden budget – deelt u door twee’, legt het Nibud uit.Wat eerlijk is, hangt helemaal af van je situatie. Bij een stel met kinderen, waarvan een van beide een groter deel van de zorg op zich neemt, is fifty-fifty niet echt logisch. Maar wat als je partner meer verdient om hij vaak overwerkt? Is het dan fair dat hij meer betaalt aan de huishoudpot of zou hij dat extra zakcentje juist gebruiken aan iets leuks voor zichzelf? Lastig …Niet vreemd dat geld bovenaan het lijstje van onderwerpen prijkt waar geliefden ruzie over maken.

Wij verdelen al jaren alles naar rato, omdat we allebei ongeveer evenveel werken maar niet altijd hetzelfde verdienen. En dat betekent dat we, omdat we allebei zelfstandig zijn, even moeten vergelijken wat we vorig jaar hebben verdiend. En degene die het meest heeft verdiend, heeft pech gehad. Of geluk. Het is maar net hoe je het bekijkt.

De lusten en de lasten


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑