De Persdienst

Published on oktober 19th, 2014 | by Irene van den Berg

0

Betaal huurbemiddelaar geen extra maand huur

Veel huurbemiddelaars eten van 2 walletjes. Ze brengen zowel de verhuurder als de huurder kosten in rekening. Ga daar als woningzoekende nooit mee akkoord.

Wie een huurwoning vindt via een bemiddelaar, moet vaak direct een flinke zak geld op tafel leggen: de 1ste maand huur, de borg en dan ook nog de bemiddelingskosten. Vaak komt dat laatste neer op 3 maanden huur. “Huurbemiddelaars brengen veelal standaard bemiddelingskosten in rekening bij de huurder, terwijl zij soms ook de verhuurder nog laten betalen”, stelt woordvoerder Saskia Bierling van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat is in strijd met de wet. Een bemiddelaar mag alleen bemiddelingskosten aan de huurder doorberekenen, als de huurder de opdrachtgever is. Als de bemiddelaar opdracht krijgt van de verhuurder mag dat niet.

Maar veel huurbemiddelaars doen al jaren of hun neus bloedt. Of ze beweren zelfs dat zowel de huurder als de verhuurder opdrachtgever zijn. Omdat leuke huurwoningen schaars zijn, gaan de meeste woningzoekers toch akkoord met de hoge bemiddelingskosten.

ACM
De ACM wil een einde maken aan deze praktijken. Huurbemiddelaars NederWoon Verhuurmakelaars en Rots Vast hebben de ACM toegezegd niet langer bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de huurder. Direct Wonen heeft eerder dit jaar zijn activiteiten als huurbemiddelaar beëindigd, maar heeft toegezegd zijn werkwijze aan te passen als het bedrijf ooit weer gaat bemiddelen op de particuliere huurdersmarkt. NederWoon en Rots Vast gaan wel pas op 1 januari 2015 met hun nieuwe werkwijze van start.

“Met deze aanpak hopen wij op een brede omslag in de branche, zodat ook andere huurbemiddelaars hun werkwijze gaan aanpassen. Maar als deze afspraken niet het gewenste effect hebben, zullen we op een andere manier moeten afdwingen dat bemiddelaars stoppen met het doorberekenen van kosten aan de huurder”, zo waarschuwt Bierling. De ACM kan dan bijvoorbeeld boetes gaan opleggen.

Tot die tijd moet je als woningzoekende zelf op je strepen staan als de huurbemiddelaar zich niet aan de regels houdt. Volgens de ACM kun je er vanuit gaan dat het bemiddelingsbureau opdracht van de verhuurder heeft gekregen als de bemiddelaar foto’s van de huurwoningen op zijn website plaatst en ook de bezichtigingen regelt. In dat geval hoef je dus geen bemiddelingskosten te betalen, ook niet als dat in het contract staat.

Geschillencommissie
​Ook als je in het verleden onterecht bemiddelingskosten hebt betaald, kun je als consument actie ondernemen. Bespreek je klacht eerst met de huurbemiddelaar. Schrijf hem een brief waarin je je geld terugvraagt. Kom je er samen niet uit? Leg de klacht dan voor aan een geschillencommissie.

Dat kan alleen als de bemiddelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie die toegang geeft tot een geschillencommissie of daar rechtstreeks is ingeschreven. Zo niet, dan kun je in het uiterste geval naar de rechter stappen. Huurbemiddelaars mogen de huurder uiteraard wel kosten in rekening brengen voor andere diensten. “Wij regelen bijvoorbeeld het gas, licht en water voor expats. Daarvoor blijven we kosten in rekening brengen, maar dat zijn nooit standaardkosten”, zegt woordvoerder Henny van der Heiden van Rots Vast.

Let erop dat bemiddelaars creatief kunnen zijn met het opvoeren kosten. Als ze courtage, administratiekosten, contractkosten of dossierkosten rekenen voor de bemiddeling, zijn dat dus ook gewoon bemiddelingskosten.

Betaal huurbemiddelaar geen extra maand huur


About the Author

is onafhankelijk (onderzoeks)journalist en schrijft over sociale en ecologische kwesties, zoals armoede, klimaatverandering en de keerzijde van de consumptiemaatschappij. Haar publicaties verschijnen onder meer in OneWorld, NRC en Vrij Nederland.



Comments are closed.

Back to Top ↑